понеделник, 10 февруари 2014 г.

Средец се похвали с „Вкусовете на Странджа“

снимка и текст: бургаски репортер
С традиционни местни ястия, вкусен билков мед, руйно вино и автентична народна музика,   Средец показа потенциала си като привлекателна туристическа дестинация. Кулинарното изложение, носещо  името „Вкусовете на Странджа”, е по инициатива на отдел „Туризъм” към общинската администрация. 
„Целта ни беше да покажем, че Странджа може да се гордее не само с чудесната си природа и уникалния си фолклор, но и че тук има много добри майстори на местни деликатеси, които пазят рецептите от своите баби и прабаби. С това искаме да очертаем една нова туристическа дестинация”, коментира кметът на града Иван Жабов. Той уточни, че Средец вече разработва няколко кулинарни дестинации, с които да се привличат наши и чужди посетители. Така например в отделните села има майстори, които да демонстрират пред гостите как се приготвя традиционна баница или как се прави известното странджанско дядо. 
 „Работим усилено с туроператори и се надяваме чрез тях да покажем на цяла Европа какво има в Странджа и защо трябва да ни гостуват”, допълни градоначалникът.
Първата стъпка в тази насока е участието на Община Средец в туристическа борса, която ще се проведе във Велико Търново.