неделя, 9 февруари 2014 г.

Средец припозна Велико Търново като модел за развитие на културния туризъм


Представители на  община Средец   бяха на работно посещение във  Велико Търново. Основна тема на проведените разговори беше успешният модел на развитие на културния  туризъм в Старата столица. Гостите определиха старата столица, като водеща в областта на културният туризъм в България. Община Средец разполага със значим ресурс в областта на културно – историческото наследство от различни епохи и изключително красива природна среда в Странджа, като предпоставка за развитие на туризма. Експертите от Средец се срещнаха със зам. кмета на  Велико Търново  Ганчо Карабаджаков и експертите от дирекция "Култура и туризъм". 

 Карабаджаков заяви готовността на Велико Търново да сподели богатият си и ценен опит в областта на развитието на културният туризъм, като устойчива индустрия. Той посъветва колегите си да мислят не само за оползотворяване на богатите дадености, които града и региона имат като културно наследство и прекрасна природа, но и като възможност за създаване на модерни атракции. Управителят на "Царевград Търнов"   Цветомир Бояджиев покани гостите да представят своят туристически ресурс и потенциал, своите дестинации на откриващото се през месец април във Велико Търново международно изложение "Културен туризъм". Той посъветва експертите от Средец да работят и по включването си в маршрути, които обхващат съседни общини и области. 
По време на работната среща бе обсъдена и кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата. Експертите от Община Средец заявиха своята подкрепа за Старата столица и пожелаха успех във финалното съревнование за титлата.