сряда, 18 септември 2013 г.

Презентираха "Българе глава дигнали, българе и комиткето....."

Песнопойка с 20 от най- популярните стари странджански народни песни представиха в  Морско казино-Бургас. Съставител на песнопойката е народния певец Лазар Налбантов, а илюстрациите са на художничката Ангелина Ангелова. 
Изданието е нотирано1 има и речник на диалектните форми.
"Желанието ми е тази книга да достигне до повече млади хора, за да могат те да се запознаят с красотата на българския фолклор”, сподели автора Лазар Налбантов. 
Песнопойката се издава от Община Средец и с личното съдействие на кмета Иван Жабов. Проявата е част от програмата на странджанската община по случай празника на града и в подкрепа на кандидатурата на Бургас за културна столица на Европа през 2019 година. 
Народните певици Янка Рупкина, Златка Ставрева и Стиляна Тюлева изпълниха песни,  включени в песнопойката. 
Книгата презентира проф. Диана Радойнова. Колоритен фон на събитието бе изложба детски рисунки „Ритми и багри от Странджа” на деца от школата по рисуване с ръководител Таня Стоянова от Фондация "Шанс за децата на България". Малките художници гостуваха в началото на юли в странджанския град и участваха в Арт фест –Средец 2013.
На 17 септември с инициативата „Да споделим Вяра, Надежда и Любов” бе обявевено и началото на дарителска кампания за дострояването на параклиса Св. Богородица в гр. Средец. Сръчни майсторки на шевици и плетива подредиха в двора на Байловата къща етнографска изложба "От сръчните ръце на българката". Б
е отслужен водосвет за успех на дарителската кампания.