петък, 27 септември 2013 г.

Представиха "Западна Странджа-древност, изваяна в багри и звук” в Средец


В Средец представиха DVD диск, включващ  филм за културните и исторически забележителности на Странджа и видеоклипове на изпълнения на народните певци Янка Рупкина, Калинка Згурова, Лазар Налбантов, Мъжка битова група „Божура”, Яна Иванова, Златка Ставрева, Керка Тотева и  Радостина Йвкова.
Видеоклиповете са заснети в селата Варовник, Проход, Голямо Буково, местността Божура и в общинския център Средец.
Дискът се издава от Музикална компания „Сънрайз Маринов” с подкрепата на община Средец и съдействието на Исторически музей - Средец. Идеята на издателите е да се съхранят с помощта на съвременните аудио-визуални технологии гласовете на големите народни певци, природните и исторически дадености на региона.
Янка Рупкина, Калинка Згурова, Лазар Налбантов, Мъжка битова група „Божура”, Яна Иванова, Златка Ставрева и Керка Тотева, предствиха пред публиката песните записани в албума.
Фолклорният празник, който продължи до къно през нощта завърши с кръшни хора на централния площад.”България” в странджанския град. По-рано през деня се проведе и кулинарен конкурс на ястия включващите в рецептите си орехи.
Събитието е част от първото издание на "Празник на ореха”. Инициатор на идеята е Исторически музей -град Средец. Желанието на организаторите е през следващата година да разгърнат фестивала и да включат в програмата му и различни форми на изкуството. В кулинарната надпревара бяха представени традиционната сватбена карабунарска баница, модерни мъфини и сладко-солени кексове, направени от членове на дамския клуб „Българка”, тракийското, както и това на  инвалидите. За почитателите на спорта в късния следобед на градския стадион се игра мач между отборите на Комотини (Гърция) и Средец. През първото полувреме на срещата на врата на домакините застана кмета Иван Жабов. В Спортния празник се включиха и малките футболисти на местния футболен клуб. Те направиха демонстрационни разигравания преди началото на мача.