неделя, 29 септември 2013 г.

Едни от най-известните музиканти гостуваха на Средец за празника на града

Най-новият носител на почетния знак на Средец
Средец отпразнува с богата и разнообразна програма своя празник. Мероприятията стартираха с поднасяне на венци и цветя на паметника на олимпийския шампион по борба Продан Гарджев. Под неговото име премина за поредна година и Националния турнир по борба в града. По време на събора кмета на Средец Иван Жабов връчи отличието "Почетен знак на град Средец " на бореца Иван Шавов. Той е европейски шампион през 1970г. и дългогодишен капитан и треньор на националния отбор по свободна борба, носител е на европейска титла от Берлин '70 и е първия 5-кратен носител на златния пояс "Дан Колов". 
Носителят на почетния знак е роден е в село Горно Ябълково, община Средец. 
 Кулминацията на деня бе празничен концерт на пл. „България”. Празникът започна с огнено шоу, на сцената се изявиха музикантите Иван Иванов, Стамен Гарджев и Стойчо Иванов, кукери от кукери.  Прозвучаха изпълнения на детската вокална група "Мики Маус" и фолклорния състав "Надежда" при клуба на хората с увреждания.
Жабов отличи ръководителите на групи, донесли отличия през годината на различни  международни и музикални форуми. 
С бурни аплодисменти на сцената бе посрещнат един от най-обичаните български изпълнители - Орлин Горанов. "Честит празник! През целия път от София имаше облаци. Хубаво време е тук, Господ е от Средец", отбеляза Горанов. На сцената се изяви и фолклорната прима Николина Чакърдъкова, която с мелодичния си глас предизвика кръшни хора на централния площад.