вторник, 9 август 2011 г.

"Божура" става домакин на 4 ателиета по българо-турски проект


скица на Посетителския център

В края на месец юли се проведе първата съвместна българо-турска среща по проект „ Странджа-Йълдъз: Развитие на дребномащабна инфраструктура за опазване на природното и културното наследство в трансграничната зона”. Проектът, спечелен от Община Средец по Програма за трансгранично сътрудничество България-Турция ще бъде осъществен в партньорство  с екип от Община Визе, Турция. На срещата двата екипа учредиха съвместен комитет за управление.
 „Посетителски и информационен център с 4 ателиета ще бъде изграден в местността Божура. По този начин ще могат да се провеждат целогодишни дейности  с природозащитни и културни цели в община Средец”, каза Петя Шиварова, зам.кмет и ръководител на проекта и добави още, че в община Визе са предвидени благоустроителни дейности в местността около уникална историческа сграда.
„Всички предвидени дейности ще подкрепят балансираното устойчиво развитие на региона. Двата екипа са насочили усилията си към развитие на „Мрежа за защита на природата Странджа-Йълдъз”, организиране на екологично съобразни инициативи с цел ефективно използване на общите ресурси и опазване на биоразнообразието. Включването на младежи от двете страни на границата в дейностите ще спомогне за социалното сближаване в региона”, каза още г-жа Шиварова.
Проектът е финансиран от Европейския съюз и Националните фондове на България и Турция.

Община Средец