сряда, 3 август 2011 г.

Лудият с брадвата в Дебелт плашил, че ще коли и деца

Снимка: Бесове.бг
Малчуганите ужасени от човекът с палтото, който едва не затри майка си, страх ги е да не се върне

Семейната кървава драма в Дебелт, при която психично болният Николай Маринов е удрял бясно 73 годишната си майка с брадва в главата и по тялото, буквално разтресе Дебелт. Децата изпитват ужас, че Николай, който ходел облечен дори в летните жеги с палто, може да се върне обратно в селото и да посегне и на тях. „Казвал е на наши приятели, че ще ни коли, защото му пречим”, казаха днес малчуганите, живеещи в мизерните блокчета, където се е разиграла трагедията снощи.  Осемгодишният Ташо въобще не иска повече да вижда лудия чичко с дебелия балтон. 
Разказваме подробности за драмата в Дебелт, защото тя е показателна за множеството жестоки човешки съдби, при които хора са принудени да живеят в непрекъснат ужас с психичноблони близки и съседи, да търпят денонощни скандали и побоища. 
Николай се заселил в Дебелт заедно с майка си и баща си преди пет години. Родителите му били пенсионери, а той - психичноблоен. Местните хора не знаят точно каква е дигназота му, тъй като не е записан при местното джипи, но е известно, че редовно си е пиел хапчетата. Николай бил за външните хора кротък и никой не подозирал, че може да побеснее и да стане агресивен, особено пък към близките си, които правели всичко възможно да се грижат добре за него. Преди година обаче бащата на лудия мъж починал, очевидно Николай изживял загубата твърде тежко. Останали сами, майката и сина продали къщата си в центъра на Дебелт и купили малък беден апратамент в олющените блокчета, строени по времето на социализма за нуждите на военни и бригадири. „Непрекъснато бяха двамата. Запазиха си градинка, сееха зеленчуци в двора на старата си къща. Николай идваше да се грижи за реколтата. Непрекъснато държеше майка си за ръка, много му беше близка. Не сме подозирали, че някога може да скочи срещу нея и да заплашва, че ще я хвърли през терасата”, разказва днес щокиран кметът на селото Желязко Неделчев.
Николай обаче привечер вчера се разбеснял. Той се барикадирал в апартамента с всички мебели и ел. уреди в жилището, заедно с 73 годишната си майка. Крещял през терасата, че ще преметне възрастната жена през парапета. Повече от 1 час дошлите на място полицаи се мъчили да избегнат трагедията. За отварянето на металната врата на дома е използван ъглошлайф,  където майката на Николай е намерена обляна в кръв. Жената за щастие е оцеляла, настанена е за лечение в отделение «Неврохирургия» към МБАЛ – Бургас. Пострадалата е без опасност за живота. Николай е задържан и настанен в бургаския психодиспансер за лечение. Практиката при подобни случаи показва, че тези болни след 2 седмици престой в здравно заведение се връщат по домовете си, коментираха лекари.

Автор: Катя Касабова, Бесове.бг