понеделник, 8 август 2011 г.

Средец чака 800 000 лева по социален проект

Община Средец ще получи 800 000 лева по проект за Социално включване към Министерството на труда и социалната политика. Кметът инж. Тодор Пройков получи споразумението за финансиране и подписа договор за изпълнението, пише Бургас  Нюз.
 По проект "Бъдеще сега: Създаване на условия за социално включване на децата в община Средец", ще бъде създаден Общностен център, състоящ се от детска градина и съвременен център за социални услуги, насочени към децата от 0 до 7 години и техните родители. Основната цел е превенция на социалното изключване и намаляване на бедноста сред децата в община Средец, чрез инвестиции в ранното детско развитие - подобряване на готовността на децата за включване в образователната система и подкрепа за формиране на родителските умения сред уязвимите групи родители.
Стремежът е да се разшири обхвата на услугите, свързани с грижа за деца, предоставяни на деца с ниски доходи и такива с увреждания на възраст до 7 години и техните семейства. Продължителността на проекта е 18 месеца. В момента тече процедура за избор на изпълнител на строителните работи. 380 000 лева ще бъдат вложени в строителството на сградата на детската градина.
Останалите 420 000 лева са предвидени за предоставянето на мобилни и стационарни социални услуги за деца до 7-годишна възраст и техните родители - формиране и развитие на родителските умения, създаване на Ценър за ранна интервенция на уврежданията, семейно консултиране и подкрепа, здравна консултация за деца, допълнителна подготовка за равен старт в училище, индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания, пълно намаляване на таксите за детска ясла и детска градина и др. В екипите, предоставящи услугите, ще бъдата включени 4 социални работници, 2 психолози, 4 медиатори, педагози-начален, социален и специален, логопед, педиатър, рехабилитатор, медицински сестри.