четвъртък, 16 май 2013 г.

Представиха сценария на 21-то издание на "Божура"

На специална пресконференция в местността "Божура" бе представен сценария за провеждането на тазгодишния събор.
Националният странджанско-тракийски събор "ФОЛКЛОРЕН ВЕНЕЦ БОЖУРА" ще се проведе на 25 и 26 май, като през първия ден ще се проведе конкурсната програма, а през втория ще бъде галаконцерта на лауреатите от конкурсните и гостуващи изпълнители. Сред гостите са Янка Рупкина, Жечка Сланинкова, Ваня Дженезова, Радостина Йовкова, Калинка Згурова, Златка Ставрева, Яна Иванова, Костадин Павлов, Радка Райкова, Стоян Ковачев, Керка Тотева, танцови състави от Средец, Дебелт и Добрич.
Участниците са разделени в 4 групи, като първата е от 4 до 11 годишна възраст, втората от 12 до 14 годишна възраст, 3-тата група е на "любители" на възраст от 15 до 19 години, а четвъртата група е тази на "професионалистите" между 15 и 19 годишна възраст.
"Участниците, решили да се явят с музикален инструмент, могат да го направят с гайда, кавал, тамбура и гъдулка", заяви Лазар Налбантов, организатор отдел "Туризъм" в община Средец. Той допълни, че наградите са 6. Едната е Приз "Фолклорен венец Божура", Награда на Кмета на Средец, на Общински съвет Средец, на Тракийските дружества. Останалите награди са "От раклата на баба", както и награда за първите места във всички групи. С плакет ще бъде награден и един от ръководителите на най- младите участници в събора. Налбантов разкри, че наградата на кмета на община Средец ще получи преподавателя,  работил за запазване и развитие на странджанско-тракийкия фолклор. 
По време на събора ще станем свидетели и на събитие с исторически характер. На  26-ти май в посетителския център, разкрит в местността Божура, ще бъдат представени книгите на професор Георги Марков, посветени на Балканските войни. Директорът на историческия институт към БАН ще получи и почетния плакет на бургаското Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”, за принос към тракийската кауза и култура.
За провеждането на събора са необходими между 15 и 20 хиляди лева, като част от тях ще бъдат  от спонсори, а разликата ще покрие местната администрация, заяви Сергей Стоилов, директор на дирекцията, отговаряща и за културата в Община Средец.