четвъртък, 2 май 2013 г.

Могат ли боите за яйца да бъдат опасни за здравето?

Снимка: log.bg
По традиция днес боядисваме яйцата за Великден. Какво обаче съдържа боята за яйца и могат ли оцветителите, които използваме за великденските сладкиши, да бъдат опасни за здравето? 
През последните години боята за яйца, както и тази, която се използва в сладкарската промишленост, е на базата на оцветителите. И макар употребата им да е разрешена от организацията за безопасност на храните, експертите имат своите съмнения. 
„Никой досега не е изпитвал, когато комбинираме много добавки, когато ги приемаме в свръхколичество, какво ще се случи в човешкия организъм", заяви пред Нова телевизия проф. Донка Байкова, цитирана от в.Труд.
Тя съветва, за да се предпазим максимално от ефекта на Е-тата в боите, да не боядисваме напукани при варенето яйца. Ако пък открием следи от боя върху белтъка, е задължително да изрежем оцветеното. „Например Е 102, това е тартразин - жълтото багрило, което като прегледах почти всички бои за боядисване на яйцата, съдържат това жълто багрило", добави експертът.
„За него има много доказателствен материал, че алергизира. Причинява настъпване на астматични пристъпи, прави децата свръхвъзбудими, в далечен план предизвиква в експериментални модели рак на щитовидна жлеза", каза още Байкова.
Така стоят нещата и със синята, оранжевата и червената боята. „При използване на червения цвят за боядисване на яйца най-често се използва Е122, азорубин", допълни тя.
Азорубинът може да предизвика кожна алергия. В състава на синьото багрило пък често влизал оцветителят с обозначение Е133. При него също имало данни за причиняване на астматични пристъпи и алергии. Обозначенията на тези вещества може да срещнем и върху етикетите на козунаците. Оцветители има още в сладоледа, в близалките и в повечето любими на децата десерти. Според проф. Байкова обаче има и естествени багрила. „Зеленият цвят е Е140. Това е хлорофилът. Той се извлича в частност от копривата, от водораслите. Това е едно зелено багрило на природата и то е безвредно", успокои Байкова.