петък, 14 юни 2013 г.

Срам! Човек на ДПС оглави българското ФБР

снимка: spekulanti.com
В 18:30 часа ще започнат протести във всички големи градове срещу избора на Пеевски. 

За около 15 минути и с единствено защитно изказване на лидера на БСП Сергей Станишев парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС (Държавна агенция "Национална сигурност").
Номинацията му беше представена от премиера Пламен Орешарски. Пеевски беше избран със 114 гласа "за", десет бяха "против", а един се въздържа. От АТАКА гласуваха против.
В изказването си Станишев заяви, че вярва на Пеевски. Поемайки тежкия кръст, ще поеме своята отговорност, защото България в момента се нуждае от стабилност, заяви лидерът на БСП, който вече е разговарял за отговорностите на поста с депутата от ДПС. Станишев припомни, че самият той го беше уволнил като заместник-министър по времето на Тройната коалиция. Съдът обаче го оправда по всички обвинения, заяви Станишев.
Само няколко минути, след като Пеевски беше официално избран за шеф на ДАНС, в социалните мрежи започнаха да се появяват призиви за протести. Във Facebook вече има организирана група за протест пред Министерски съвет от 18.30 ч. срещу назначението.
В Бургас протестът също ще е в 18:30, но пред сградата на общинската администрация.
 След като в сряда президентът Росен Плевнелиев пусна промените в Закона за ДАНС, днес новите текстове са публикувани в "Държавен вестник". В приетите промени е записано, че председателят на ДАНС се избира от парламента по предложение на министър-председателя за срок от пет години (толкова ще е и мандатът на заместниците му). Тази сутрин депутатите изненадващо решиха да включат извънредна точка в дневния ред на заседанието си за избор на председател на ДАНС.
Всъщност за избора на Пеевски вина имат и бившите управници от ГЕРБ. В началото на заседанието на парламента партия ГЕРБ осигури кворума с 27 души, които след това излязоха от залата. Без тези действия на доскоро управлявалата партия, избирането на Пеевски щеше да бъде невъзможно.