сряда, 26 юни 2013 г.

На храмовия празник в Средец ще бъде направен курбан за здраве

Храмовият празник на църквата „Всех святих“ в Средец ще бъде отбелязан на 30 юни/ неделя/. 
Честват се 155 години от построяването на храма. Ще бъде направен и курбан за здраве на жителите на града. Решението е взето от църковното настоятелство заради нещастията, които се случиха напоследък с хора от Средец - баща на 2 деца загина при взрив на ТИР в Челябинск, а младеж се самоуби заради любовна драма, както и редица пътни инциденти.
Протойерей Недялко Радев служи в църквата от близо 18 години и с гордост казва, че това е единственият храм в Сливенска епархия, посветен на всичките светии. Той кани християните да присъстват на тържествената церемония по поставяне на паметна плоча в храма, средствата за която са осигурени от анонимен дарител.
„Курбанът правим за здраве и ще се помолим да не умират млади хора в града“, каза още свещеникът. Тържествената служба ще започне в 8 часа тази неделя, песнопения ще изпълни детски църковен хор, след това ще бъде осветена плочата, която да напомня за създаването на храма, а после ще е и освещаването на курбана за здраве.
Поп Стойко Владиславов – Софроний Врачански е учителствал в килийното училище към храма в периода през 1792- 1793 г. През 1858 година със султански ферман е построена църквата “Всех Святих” на мястото на старата църква.