четвъртък, 6 юни 2013 г.

Социални помощи? Само срещу образование


“От 1 юли ще бъдат вдигнати обезщетенията за отглеждане на деца от 1 до 2 години. Те ще нараснат на 310 лв.”, съобщи в ефира на Нова Телевизия социалният министър Хасан Адемов.

По думите му профилът на това правителство „не е профил на правителство, което да раздава готовите пари”. „Социалният пакет цели да подобри животът у нас. С този пакет не се натоварва бюджета на страната”, добави министърът.
 Адемов каза още, че се търсят възможности за подпомагане на първолаците през тази година. „Възможностите на този етап е помощта за децата да се увеличи на 250 лв.”, поясни той и добави, че тези помощи, както и енергийните, ще бъдат заделени от бюджета на социалното министерство. “В условия на криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите. Ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж”, смята министърът. Според него държавата не трябва да притиска предприемчивите българи и да ги остави да се справят сами. По думите му страната трябва да се грижи единствено за тези, които наистина не могат да се справят с живота. Той обаче е категоричен, че помощи ще се получават само срещу образование. 
„Идеята е да направим нещо за тази огромна част от хората, които са необразовани и неквалифицирани”, каза той. По думите му най-големият проблем на програмите за временна заетост е, че те не генерират растеж. „Затова тези пари трябва да бъдат насочени към преквалификация”, смята той. Така ще имаме по конкурентна икономика. Относно пазара на труда, Адемов заяви, че всичко, което може да се направи е свързано с финансов ресурс, който обаче за тази година е изразходван. „Финансовият ресурс за тази година е изхарчен”, каза той