вторник, 4 септември 2012 г.

Отмениха бедственото положение, Жабов направи равносметка на пожара

Снимка: Sredets News
Равносметка на един от на-големите пожара в страната за този сезон, този в община Средец, направи кмета на града Иван Жабов на специална пресконференция днес. 
За периода на пожара от 24 до 31 август са получени общо 33 сигнала за пожари на територията на община Средец, които са подадени на телефон 112.
Опожарени са около 80 000 декара площи, от които около 9 000 декара са държавен и общински горски фонд. 
Жабов заяви, че са изгорели  големи територии в землищата на селата Вълчаново, Сливово, Синьо Камене и Гранитец. Сред засегнатите населени места са и селата Белила, Богданово, Росеново, Факия и Момина църква, в които са били опожарени отделни участъци.
"Ще ни бъде нужно време, за да се изчислят преките загуби от изгорялата и увредена дървесина и площи. Ще предприемем дейности по ново засаждане, които не можем в момента да изчислим", заяви пред журналисти, Жабов.
Кметът на общината изказа своята благодарност на кмета на Бургас Димитър Николов и на Министерство на отбраната, които изпратиха вертолет и три модула военнослужещи. 
Огънят е нанесъл и още финансови загуби по време на потушаването му. Изразходеното гориво за пожарните автомобили и водоноски е на стойност 7072,00 лева. Над 1200,00 лева пък са дадени за храна на огнеборците.
На пресконференцията Жабов заяви, че общината ще кандидатства по мярка 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности". Средец ще кандидатства за максималния размер, който е на стойност 300 000 евро. 
Жабов бе категоричен по отношение на чакащите дърва за огрев от община Средец. Той заяви, че няма място за притеснение, тъй като общината разполага с голям горски фонд и дърва ще има за всички./Sredets News

Статията отразиха: Бесове.бг      E-Burgas   Svejo.net