събота, 8 септември 2012 г.

Църквата отбелязва Рождество на Пресвета Богородица

Православната църква отбелязва празника Рождество на Пресвета Богородица, денят в който се е родила Света Дева Мария. Това е един от най-големите християнски празници, наричан още Малка Богородица.
 Във всички епархии ще бъде отслужена Божествена света литургия. Днес е храмовият празник на Роженския манастир „Рождество Богородично”. За литийно шествие ще бъде изнесена чудотворната икона на Роженската Света Богородица. Рилската света обител също очаква много християни по повод на храмовия празник на главната манастирска църква „Рождество Богородично”. В храма ще бъде отслужена архиерейска Света Литургия. Богослужението ще оглави игуменът, Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. 
Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жените. Малка Богородица е един най-почитаните православни празници, в цялата страна се провеждат събори. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. На днешния ден тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома, както повелява поверието.