понеделник, 12 ноември 2012 г.

Пламен Янев: Ще запомня Борисов с това, че не проведе нито една реформа

Пламен Янев
Снимка: Sredets News
Пламен Янев, новоизбран областен координатор на "България на гражданите" за Бургас. Днес той присъства на среща - разговор с жители на Средец. Очаква се скоро "България на гражданите" да изгради своя структура и в странджанския град. 

-Кажете няколко думи за срещата, която проведохте днес в Средец.
-Тази среща, която проведохме в Средец, а и във всички общини в областта е инициирана от нашите привърженици и да започнем оформянето на една общинска структура, която да започне организацията за следващите парламентарни избори.
-Днес имахте и среща с кмета на Средец. Каква беше причината?
-Бях поканен от кмета за да се опознаем, чисто политически и като хора. Да не се подминаваме на улицата, просто да се знаем кои сме в политическия живот, тъй като аз не го познавах, а предполагам, че и той мен също.
-Нещо конкретно разгледа ли се, като искане от ваша страна на клуб на вашата организация?
-Не. Нищо конкретно, просто той иска да знае когато тук има подобни събития, да помогне или просто да е запознат със ситуацията. 
-Видяхте присъстващите на срещата. Виждате ли в тяхно лице бъдещи фигури, които да оглавят структурата в Средец?
-Видях много силни личности, които искрено се надявам да бъдат в нашата структура. Но повече се надявам те да бъдат спечелени за идеята, независимо дали те ще обявят официално като поддръжници или просто граждани, които ще подкрепят нашата партия.
-Тук бяха и част от ръководството на движение "ДНЕС", което беше учредено съвсем скоро в Средец. Виждате ли партньори в тяхно лице?
-Честно да ви кажа от вас разбирам, защото те не се представиха като такива... Мисля, че всяка една организация, която подкрепя нашите идеи може да бъде наш партньор.
-Скоро избухна един скандал в Странджа. Става въпрос за строежа на турски ТЕЦ или АЕЦ до границата с България. Вашата позиция по този въпрос?
-Относно скандала мисля, че към момента няма достатъчно информация точно какво ще се прави и за сетен път един слух се използва за политически пиар. Доколкото разбрах от Бургас е изпратено официално запитване до турските власти какво смята да се строи и по какви схеми. Смятам, че турските власти, въпреки, че не са в ЕС ще отговорят на това запитване. Когато то дойде, тогава ние ще вземем позиция, за да не се вдига и от наша страна много шум за нищо.
-Кои са конкретните точки, по които ще работите и с които ще се явите на следващите парламентарни избори?
-Основните точки от нашата програма са няколко. На първо място разбира се е преодоляване на бедността. Мисля, че това за съжаление на всички е проблем, засягаш огромен процент от населението. Следващите наши основни точки са здравеопазване, образование и не на последно място стимулиране на малките и средните предприятия, въпреки че те обявяват всекидневно фалит от началото на това правителство. 
-Звучи добре, но имате ли готови решения?
-Нашата програма е почти готова и ние ще я обявим когато и дойде времето, не по-рано от всички други.
-Как виждате на това, че някои ви сравняват с НДСВ, като се има предвид това, че г-жа Кунева беше от тази партия?
-Сравнението мисля, че е чисто логически  и донякъде е последователно, затова че партийния ни лидер е била част от тази партия. От друга страна се доказва, че членовете на партията в момента въобще не се преливат от НДСВ, а има и такива, които досега никога не са били членове на партии, какъвто съм и аз. Има поддръжници от други десни партии, не само от НДСВ. Мисля, че доказваме, че не сменяме табелата на НДСВ с друга, а че ние сме съвсем друга политическа сила. 
-Преди парламентарните избори ще има референдум. Каква е вашата позиция по него?
-Нашата позиция  беше доста ясно заявена. Този референдум е съвместен между ГЕРБ и БСП. Те де факто  защитават един интерес, а не една златна кокошка, от която всички да се храним. Ние сме против този референдум и смятаме, че той няма да даде никакъв отговор по въпроса.
-Против референдума или против строежа на АЕЦ Белене?
-Против референдума, защото смятаме, че информацията продължава да се крие и вие преди малко ме попитахте за Резово. Не може да има официални експертизи, които се крият някъде. Не може да се получи информация колко ще струва и как ще се строи... Господин Борисов, подхвърля едни цифри във въздуха, които не са ясни от къде идват и дали въобще са реални.
-А конкретно  За строежа на нова АЕЦ ли сте?
-Ние сме за развитието на атомната енергия в България. Дали ще се строи нова АЕЦ или ще се отвори нов блок трябва експертите да кажат.
-Последен въпрос. С какво ще запомните управлението на Бойко Борисов?
-...Доста трудно е да кажа, но управлението на Бойко Борисов, ще го запомня с това, че той де факто не проведе нито една реформа. За мен това е управление на изяждане на всичко, дори то и да не е готово.