сряда, 21 ноември 2012 г.

Тома Биков: Приемам СДС като част от управляващото мнозинство

Тома Биков, член на Националния съвет на движение "България на гражданите". Роден на 10 октомври 1980 г. в Бургас. През 2002 г. завършва актьорство за драматичен театър и в продължение на три години работи като актьор. От 2006 г. работи във в. "Гласове". През годините е бил редактор в сутрешния блок на БНТ и водещ на предаване по РЕТВ. Публикувал е политически коментари и анализи в различни издания.

-Г-н Биков, как ще коментирате номинацията на СДС бившия президент Петър Стоянов, да бъде член на Конституционния съд? 
-Това е тъжен момент в историята на СДС. Те приеха да участват заедно с г-н Борисов, в една задкулисна игра, която се прави зад гърба на хората. Борисов иска да ги използва за средство, с което да замаже скандала с Венета Марковска. За жалост те казаха "Да" на това негово предложение. Оттук нататък движение "България на гражданите" приемаме СДС като част от управлението на ГЕРБ и като част от управляващото мнозинство. Иначе по всяка вероятност това ще породи вътрешни проблеми в СДС, защото доколкото знам дори депутатите им не са съгласни с тази номинация. Това е вътрешно партиен проблем, в който ние няма как да се месим. 
-Как ще коментирате поведението на президента Плевнелиев, по време на клетвата на конституционните съдии? 
-До действията на президента се стигна, след като бе забъркана една много голяма каша, която в крайна сметка забърка името на България в една много неприятна светлина. От тези действия нямаше да има нужда, ако г-н Борисов се бе вслушал и в нашите предложения, а именно г-жа Марковска, да не бъде избирана за конституционен съдия. Нашата позиция беше, че тази кандидатура не е подходяща, защото тя е известна като един от образите на корупцията в съдебната система и това се знае от години. Знае се и от г-н Борисов, знае се и от депутатите, които я предложиха и лансираха на тази престижна позиция. Ако те се бяха вслушали и не се опитваха да излъжат хората и евроинституциите, а пък и дори и самите себе си, тези скандали и до тази ситуация нямаше да се стигне. Според мен хода на президента е съгласуван с министър-председателя, който реши да се скрие зад президентската институция, реши да я вкара в много голям скандал, за да може отговорността да не падне върху него. Сега се опитва да се скрие зад СДС, за да може да се замаже напълно. Това е нещо, което няма как да бъде забравено и политическата отговорност за тези събития ще бъде понесена на изборите. 
-Днес излезе информация, че турска фирма иска да купи една от телекомуникационните ни компании "Глобул". Вашият коментар?
-Доколкото знам "Глобул" не е българска фирма...
-Да "Глобул" е гръцка фирма.
-Тя е частна фирма...
-Фактът, че ще е в турски ръце ще се промени ли нещо?
-Това е въпрос на бизнес и то на голям бизнес. В големият бизнес парите са най-важното и предполагам, че нищо кой знае какво не би се променило в "Глобул" и за хората, които използват тази мрежа. Но в крайна сметка ние сме пазарна икономика и всеки може да купува и продава каквото иска. Няма забрана, която и да е фирма да купи каквото и да е, стига то да е в рамките на Закона.
Момент от срещата в Средец
-Вие обикаляте областта и правите събрания. Какви са наблюденията ви на областно ниво за движение "България на гражданите"?
-Нашият план е до началото на декември да имаме 10 общински структури в Бургаска област, което на практика е почти всички...
-Изключвате Руен?
-Не, напротив! След като свърши срещата в Средец отивам в Руен, където също ще имаме среща. Идеята е да имаме структура и там. Много бързо се случват нещата и може би до средата на месец януари ще имаме структури във всичките 13 бургаски общини. Планът ни е да посрещнем изборите със структури във всички населени места. 
-Какъв ще е слоганът, с който ще се явите на предстоящите избори?
-Нашето мото е ясно: "България на гражданите". Ако трябва да го допълни един колега в Националния съвет ще звучи така: "Да вземем България от мутрите и да я върнем на гражданите", "България на гражданите" е силен лозунг. Това е нашата цел.
-Казвате да върнете България от мутрите. Каква е вашата позиция относно монополите?
-Нашата позиция за монополите е ясна още от президентската кампания на г-жа Кунева, която беше построена върху това, че нямаме друг избор и изход, освен това да се противопоставим на монополите във всички сектори. През последните години българската икономика изцяло се монополизира и това е причината, че дълго време не може да излезем от кризата. Кризата е българска, тя не е световна и това трябва да го знаем. В Полша, в Естония няма криза, в Германия вече също няма криза, в редица европейски страни също я няма. В България в момента кризата се задълбочава, тя не стои на едно място. Причината е в това, че българската икономика се монополизира, в България няма свободен пазар. Ако има такъв, то цените ще бъдат далеч по-ниски. Доходите вероятно ще бъдат по-високи. Българската икономика спря да се развива. Нашата задача е да ударим по масата и да спрем с монополизацията. Госпожа Кунева има опит с това, тя беше еврокомисар, отговарящ за потребителите, което е много важно. Нейната задача в ЕК беше точно това, да се бори с монополите. Ако щете за електроразпределенията... България ще бъде дадена под съд в ЕС заради монопола на газоподаването. Липсата на други източници на енергетика. Не е заради Брюксел, а заради хората, защото когато човек може да избира, то той ще избере по-качественото. Това се отнася и за партиите. Хубаво е да има повече партии, повече хора да предлагат, за да може гражданите да имат избор. Във всяка община ние отиваме с добро, ние не искаме да се караме с кметовете. Не трябва да се притискат хората заради политическите им убеждения, но това нещо съществува в много от българските общини. 
-А партиите не са ли достатъчно много в България? Съществуват толкова много, а идеите им се препокриват. Днес също беше представена нова коалиция в Народното събрание, която ще се казва "Не на ЕС".
-Това не пречи! Идват избори и хората ще гласуват, нека да имат по-голям избор. Това не е лошо, стига тези партии да играят честно, стига да не крадат гласове, да не фалшифицират избори, стига да излизат с идеите си пред обществото. Това е като в магазина, колкото повече артикули и стоки има, толкова по-хубаво. Колкото повече магазини има, толкова по-добре, защото хората ще могат да избират. Не бива нито една власт да притиска хората заради политическите им възгледи. Ние ще се борим радикално срещу това. Защото в по-малките общини този страх го има и това е недопустимо. Това също е една от целите ни, които имаме. 
Глас народен, глас божи! /Sredets News