сряда, 14 ноември 2012 г.

Дадоха начало на проект за рекламиране на забележителности на пет общини


Началото на проект с участието няколко общини от Бургаска област бе дадено в древния Аква Калиде, предаде репортер на Радио „Фокус”. Проектът „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа” бе представен от заместник-кмета по култура и образование Йорданка Ананиева сред разкопките на древните минерални бани край Бургас след кратък спектакъл „Трите нимфи“. Той е по оперативна програма „Регионално развитие” и е на стойност 445 160,80 лв. Проектът е спечелен от община Бургас и се изпълнява в партньорство с общините Приморско, Малко Търново, Средец и Камено за период от 24 месеца. 

Основната цел на проекта е интегрирано управление и маркетинг на туристическия потенциал на общините – партньори. Предстои да се разработят два основни регионални туристически продукта. „Те ще проследяват от една страна историческото и археологическото наследство, което има нашият регион, а другият ще бъде свързан с представянето на природните забележителности. Ще бъдат разработени 10 туристически пакета, които ще бъдат насочени към тези дестинации, ще включват обекти от петте общини. Една от туристическите дестинации, които ще разработваме като маркетингова стратегия по проекта е обект Аква Калиде – Термополис.
Продължаваме проекта за реконструкция на банята, така че това следващото лято ще се оформи като един атрактивен туристически комплекс, който може да посреща посетители, тъй като сме доста напреднали в изпълнението на проекта. В същото време ще продължат и археологическите проучвания, които сами по себе си са един вид туристическа атракция и могат да се случват едновременно като туристически продукт. В момента разработваме конкретните задания за туристическите продукти, рекламни материали, къде и как ще се представят тези продукти, на кои борси в страната, в международен мащаб, с какви рекламни материали. Предстои и сключване на договори с туроператорите за да бъдат включени в техните пакети”, посочи Ананиева.
Красимира Костова, директор на музея в Средец, посочи, че общината ще участва в проекта с историческия резерват Деултум – Дебелт, който е в пряка връзка с Аква Калиде.