неделя, 4 ноември 2012 г.

По следите на българските будители

По време на беседа в родната къща на Иван Вазов
в град Сопот. Снимка: Личен архив
Навръх Деня на народните ни будители, възпитаници на местната професионална гимназия тръгнаха по родните места на едни от най-известните ни будители. 
В първият ден от екскурзията посетиха родното място на поета-революционер Христо Ботев град Калофер, както и това на автора на "Под игото" Иван Вазов в Сопот.  
Възрожденският град Копривщица, дал на България страшно много будители, бе града в който ученическата група отседна за да се наслади на възрожденските къщи и обстановка, която таи града. На другият ден бяха посетени къщите музеи на писателя Любен Каравелов, на поета Димчо Дебелянов, на революционерите Георги Бенковски и Тодор Каблешков, който е  автор на "Кървавото писмо". Посетени бяха и къщите на абаджията Ненчо Ослеков, която е по-известна като "Ослекова къща", както и на търговеца Петко Лютов, по-известна като "Лютова къща". Паметникът на Бенковски, издигащ се над патриотичния град бе мястото, където младежите се снимаха за спомен.
В Карлово бе посетен Националния музей "Васил Левски", където разгледаха родната къща на Апостола на българската свобода.
"Това няма да е последната ни екскурзия тази година. Планирали сме още една, която ще е  до Велико Търново, където учениците ще могат да се изкачат на "Царевец", заявиха от училището, което е поело разходите по транспорта на последната екскурзия./SREDETS NEWS