петък, 12 април 2013 г.

Предизборната надпревара започна

Започна предизборната кампания и ще продължи до 24 часа на 10 май. Партиите ще имат възможността да агитират в устна и писмена форма на своите предизборни събития, както и чрез медиите.
Денят преди изборите - 11 май, ще бъде ден за размисъл и тогава партиите няма да имат правото да агитират. На предсрочните парламентарни избори ще се явят
38 партии и 7 коалиции.  На 9 април беше определен с жребий редът, по който партиите и коалициите ще бъдат включени в интегралната бюлетина. Ето и с кои номера се паднаха водещите партии в интегралната бюлетина: ПП ГЕРБ - номер 15, ; Коалиция за България - 5; ДПС - 40 номер, Атака - 14 номер, Коалиция от партии Съюз на демократичните сили - номер 10, ПП Движение „България на гражданите" - 33.
Заради големия брой кандидати за депутати бюлетината, с която ще упражним вота си през месец май, ще бъде дълга 25 сантиметра, а в по-големите избирателни райони тя ще достига близо метър. Кампанията ще се води само на български език. Говорителят на ЦИК Бисер Троянов коментира, че по време на кампанията общият допустим от закона размер за разходване на средства от партии и коалиции е 4 млн. за предстоящите парламентарни избори, а за инициативен комитет е 200 хил. лв.: „Тези парични средства се набират изцяло въз основа на собствени средства на партии, на членовете на инициативни комитети, на самите кандидати за народни представители, както и дарения от физически лица. Даренията от едно физическо лице не могат да надвишават 10 000 лв.". По повод началото на кампанията се очаква президентът Росен Плевнелиев да направи официално обръщение.