петък, 5 април 2013 г.

Димчо Михалевски: ГЕРБ смаза дребния и среден бизнес


Димчо Михалевски е водач на бургаската листа на Коалиция за България. Той е роден в Кърджали, бил е зам.кмет на родния си град. Бивш зам.министър на регионалното развитие и ексдепутат на социалистите. Днес в Средец Михалевски участва в работна среща с местния актив на партията.


-Днес регистрирахте бургаската листа на Коалиция за България. Какво е вашето мнение за местните кандидати за депутати?
-Нашата листа е едно добро предложение, балансирана е като състав и като професионална насоченост. Най-важното е, че ние искаме да работим в една по-широка маса с участието на гражданите на бургаска област, защото важното е, да обясним на хората, че има надежда да живеят по-добре, по-нормално и по-справедливо. 
-Днес в Бургас заявихте, че очаквате поне 4-ма депутата от Бургас?
-Да минимума ни е да вкараме двойно повече от сега. Това е задачата, която смятам, че ще изпълним, но от там насетне ще имаме много широк план за работа след изборите, защото ние трябва да възстановим доверието сред хората и да започнем да решаваме техните проблеми. Безработицата в бургаска област е скочила над 2 пъти през последните 4 години. От 4,1 до 9,8 % е скочила средната. Тук има изключително голяма временна заетост. Няма перспектива  и това е, защото малките и средни предприятия бяха практически ликвидирани при 4 годишния мандат на ГЕРБ, нямаше свобода за бизнеса, нямаше фискална стабилност, нямаше индексиране на доходите. Това са все задачи, които са важни за ежедневието на хората, за да могат те да бъдат спокойни, да могат да нахранят децата си и да имат някаква перспектива. Това е нашата проста задача да вмъкнем на хората надежда.
-Кои са сред приоритетите във вашата програма?
-Приоритетите са точно тези, да вдигнем цялата бургаска област, да дадем въздух на малките и средни предприятия, защото когато те работят за своята собствена изгода, те ще работят и за обществена. Да си възстановят част от работните места, културния и туристически потенциал на Бургас като регион е много важен фактор. Бургас, морето и хората за нас са акцент, който да развиваме през следващите години. В момента обикновения човек е смачкан. Точно обратното е нашия приоритет.
-Смятате ли, че Пламен Орешарски може да бъде добър премиер?
-Категорично да! Той е изключително доказан специалист, икономист, финансист, който показа как може да се управлява бюджета. Само ще ви припомня как никой не осети по времето на управлението на Пламен Орешарски като финансов министър, че тогава намалихме външния дълг с над 4 млр. лева. Това никой не осети и на никой не натежа. Сега по време на управлението на ГЕРБ външния ни дълг нарасна. Това беше само един пример. Орешарски е човек, който ще може да даде правилната посока за развитие на икономиката веднага след изборите, защото това е най-важното. Ние нямаме никакво време, защото политиката на ГЕРБ доведе дотам, че буквално ако тя продължи в този си вид, една година по-късно ще има икономическа катастрофа за България. Пламен Орешарски не е просто нужен на левицата, той е нужен на България.
-Мислите ли, че някои от хората в листата ви може да заеме пост в бъдещ кабинет, като министър или зам.министър?
-Ще има и то няколко. Не само министри и зам.министри. Ще се постараем да дадем на хората  това, което  заслужават, защото бургаския регион е един от най-важните региони на държавата