понеделник, 26 март 2012 г.

100 години от Балканската война

"Има дати в българската история, които са сложили своя отпечатък, бележещи българския героизъм, боен дух и достойнство. Днешната е една от тях", това заяви директора на Историческия музей в Средец Красимира Костова на тържеството по случай Деня на Тракия - 26 март.
"Сутринта на 26 март след четири месечна обсада, главната отбранителна линия на Одрин е овладявана и български части започват да навлизат в града, който е обхванат от паника. Последната османска съпротива е преодоляна до обяд. Шукри паша е пленен и конвоиран от гвардейците до щаба на генерал-майор Георги Вазов, а след това предава сабята си на командващия генерал-лейтенант Никола Иванов", припомни Костова.
През тази година се честват 100 години от началото на Балканската война, в която българския войник смело е щурмувал земите на своя род с единствената надежда за единение. Община Средец също се е включи в кампанията за честване на 100 години от началото на Балканската война. Предвиждат се в следващите шест месеца всеки от нас да даде своята почит и уважение към паметта на нашите деди с дейности, с които ще си спомним и ще научим повече за тях.
Призоваваме всички граждани, които имат снимки и документи на участници в Балканската война, на изселници след събитията, заселили се на територията на нашата община да ги занесат н Исторически музей Средец за подготовка на изложбата от май 2012г.

Ето и кампанията: 
26 март - 26 април 2012 - почистване и освежаване на паметниците на територията на община Средец. /училища, кметства, клуб на офицерите от запаса - Средец, родолюбива българи/
26 април 2012 - Публична лекция "Спомен за Балканската война и събитията, които промениха България" ОИМ - Средец; Презентиране на войнишките паметници, тяхното състояние и нашата отговорност като потомци - ОИМ - Средец;
месец май - изнасяне на лекции и презентации в часовете по история на училищата на община Средец - ОИМ - Средец;
30 май - радио предаване за Лондонската мирна конференция и подписания договор 17-30 май 1913г.
17 септември - Обявяване на конкурс за есе /8 - 12 клас/ по темата; Обявяване на конкурс за  рисунка, пластика /3-7 клас/ по темата; Обявяване на конкурс за литературно съчинение /творчество/ по темата гражданството на община Средец.
5 октомври 2012г. - Публична викторина по темата; Връчване на награди на отличилите се в конкурсите и викторината.