сряда, 14 март 2012 г.

Десетки позиции, никакво разбирателство за МБАЛ Средец

След около час и половина публично обсъждане относно  кандидатстването  по проект на Оперативна програма “Регионално развитие” за преструктуриране на МБАЛ Средец в Медицински център не се стигна до никакво решение. 
В дискусията участваха кмета на Средец инж.Иван Жабов, Председателя на Общински съвет Средец Надежда Палова, зам.кмета по здравеопазването на Средец Николина Дамбулова, зам.кмета по здравеопазването на Бургас д-р Лорис Мануейлян, Диана Авджиева, която е представител на РЗИ Бургас, директора на РЗОК - Бургас д-р Таня Макшева, зам. областния управител на област Бургас Златина Дукова, директора на МБАЛ Средец д-р Чавдар Карабаджаков, общински съветници, служители на Общинска администрация  и на МБАЛ Средец, както и граждани. 
Това публично обсъждане беше предложено на сесия от общински съветници и имаше за цел да чуе мнението на жителите на Средец по този важен за всички нас въпрос.
В началото на дискусията д-р Чавдар Карабаджаков представи моментното състояние на болницата, както и неговите виждания. Според него средствата, които бихме могли да получим от този проект са наистина необходими. 
Д-р Таня Макшева обърна внимание на пътеките, по които МБАЛ Средец обслужва своите пациенти. През 2008 година - 21 клинични пътеки; през 2009 - 16; през 2010 - 19; през 2011 само 3 пътеки, а през 2012 пътеките стават 5. "Община Средец има близо 16 000 население, от които 13 000 са здравно осигурени. Средец не може да захрани болница", заяви още д-р Макшева, която също е работила в МБАЛ Средец. "Имаме пари за трабант, не можем да караме мерцедес", допълни директора на РЗОК - Бургас.
На нож бяха позициите на общинските съветници Ненчо Ненчев и Димитър Янков. Ненчев подкрепи кандидатстването по оперативната програма и заяви, че на този етап може да се каже, че болницата е закрита. "Защо дават този 1 млн.лева да закрием болницата, а не да я запазим и подобрим", заяви Димитър Янков, който е твърдо за запазването и.
Въпроси бяха зададени и на д-р Мануейлян, който също е работил в тази болница. Част от въпросите бяха зададени от общински съветници. "Как е решен проблема с дофинансирането на МБАЛ Бургас", попита Димитър Янков, а Надежда Палова попита дали не може МБАЛ Средец да стане филиал на МБАЛ Бургас. "Общината дофинансира МБАЛ Бургас, но ние сме акционери, а болницата е акционерно дружество. За 2012 сме отпуснали 120 000 лева, от които 20 000 лева ще са за закупуване на техника.", заяви зам.кмета на Бургас. "Болницата трябва да има добра база и добри специалисти. На Средец не и трябва МБАЛ, а център за долекуване", допълни д-р Мануейлян.
"Сигурно ли е, че ще има кой да работи в този Медицински център", попита емоционално служител на МБАЛ Средец, която е силно разтревожена. 
"Виждам, че през 2011 МБАЛ е обслужвала по 3 клинични пътеки, а през 2012 обслужва по 5. Това не е ли знак, че има някакво подобрение и шанс да запазим болницата", заяви общинския съветник Димитър Калайджиев. 
Присъстващите заявиха, че може да се привлекат специалисти като им се предложи общинско жилище, работа на семейството им, училище и детска градина за децата им.
Участниците в дискусията изразиха противоречиви твърдения относно това дали болницата може да продължи да съществува и дали пък Медицинския център също ще последва съдбата на МБАЛ Средец. 
След дългите обсъждания до краен резултат не се стигна.