понеделник, 5 март 2012 г.

Хижа, цехове, складове и земи на "Пластмасови изделия" АД на публичен търг


Автор и снимка: Бесове.бг

Имоти на един от най-големите работодатели в община Средец – „Пластмасови изделия” АД излезе на публична продан. Дружеството, което дълги години осигуряваше на европейски заплати на служителите си, затъна в дългове към Юробанк и Еф Джи България АД и НАП Бургас. До преди месеци според НСИ община Средец водеше по високи заплати в областта именно заради заводите в Дебелт и Средец. Данните за третото тримесечие на изминалата 2011 година показват, че частния сектор най-големи възнаграждания са получили именно работещите в община Средец – 898 лв.
В обявата за публичния търг на частния съдебен изпълнител Таня Маджарова влизат парцели в с. Факия, магазини, складове, производствена база и туристическа хижа в село Загорци, които са собственост на затъналото финансово дружество. Общата площ на имотите е близо 6 декара.
Първоначалната цена на производственият имот в село Факия на „Пластмасови изделия” е 312 836  лева. Хижата е обявена за 93 978 лева.
Дългове към банките вече стават причина и за затваряне на предприятия.
Един от най-големите проблеми, разбира се, е кризата. Тя сви силно пазарите на много компании, освен това заради понижените доходи потреблението се насочи към евтини стоки, често китайски, ако става въпрос за по-дълготрайни.
През 2007 година в завода в Средец монтираха ултрамодерна инсталация за производство на така наречените хит-цет влакна. С нея сложиха началото на производството на подови настилки, мокети и килими, а инвестицията беше за милиони левове.