понеделник, 12 март 2012 г.

Интервю с шефа на МБАЛ Средец д-р Чавдар Карабаджаков


д-р Чавдар Карабаджаков
- Г-н Карабаджаков, утре ще се проведе обществено обсъждане относно преструктурирането на МБАЛ Средец. Участие в това обсъждане трябва да вземат жителите на Средец. Разкажете малко повече за да може нашите съграждани да са по-подготвени. На две заседание Общински съвет Средец се занима с кандидатстването за тази сума. Общинските съветници приеха докладната на г-н Жабов. Какво стана след това?

  Принципал на болницата е Общинския съвет .  В докладната кметът поиска принципно съгласие за кандидатстване  до толкова, до колкото такова изрично се искаше писмено от  Кмета  за Министерството на регионално развитие със срок  на следващия ден . 
След това, в деня преди  сесията на която се прие бюджета на Община Средец  се състоя  съвещание на  комисиите  специално по въпроса за финансирането на болницата и за 2012 г. Повод за това беше представената от мен докладна за финасовото състояние и функциите на болницата, както и  разработения проектобюджет на МБАЛ – Средец  за 2012 г. На това съвещание стана ясно, че по въпроса  за кандидатстването, въпреки   даденото становище  общинските съветници са силно разколебани и са взели решение да  направят обществено обсъждане.
 Съвсенм накратко, хората трябва да знаят, че  от края на 2010 г. изискванията  за  осъществяване на лечебна дейност в болниците са разписани в нови стандарти и  за 2011 година издадените разрешения за дейност на Лечебните заведения бяха преразгледани и преиздадени от МЗ в съответствие с тях.  Това наложи да закрием три от основните отделения на болницата : неврологично, хирургично и  отделението по хемодиализа. Болницата получи разрешение само за медицински специалности по вътрешни болести, детски болести  и образна диагностика. Във връзка с това, беше извършено съответно престуктуриране и съкращение на персонал. Трябва да подчертая, че изискванията не позволяват по нататъчни съкращениия.
През цялата 2011 г., болницата работи в условия на постоянно недофинансиране.   Вместо по 17 пътеки, договора с РЗОК/НЗОК включваше само 3 . Пневмония за деца и за възрастни..и бронхиолит при деца.  Лимита определен от Касата беше  изчислен само за заболяванията от тези диагнози за предходната година  за населението на Община Средец  и  покриваше едва  средствата за фонд работна заплата на персонала.
Тъй като, болницата няма други источници за финансиране през изминалата  година,  недофинансирането доведе до неразплатени задължения в размер над сто хияди лева. През настоящата година  положението е същото и  неплатените сметки растат всеки месец. Болницата продължава да се декапитализира.
Изчисленията показват,че  недофинансирането и тази година ще е в размер на около 15 хиляди лева на месец. Трябва да подчертая,че тази сума на месец ще е необходима,само за да се поддържа  е к з и с т е н ц  м и н  и м у м а   на болницата. 
За да се приведе материалната база на болницата в съответствие с всички изисквания за Многопрофилна болница , ще са необходими много повече финансови средства за капиталови разходи.
Несигурен остава  проблема, с обезпечаване на  необходимия  медицински персонал  който се изисква  за изпълнение на  договорените клинични пътеки.  Основния екип  от двама лекари със специалност вътрешни болести и пулмология,  пътува от гр.Бургас. Единия лекар с специалност детски болести   също живее  и пътува от Бургас. Такова е положението със специалистите по образна диагностика в рентгеново отделение на болницата.Четирима от лекарите живеещи в гр.Средец нямат придобита специалност или имат специалности, които не съответстват за съответните клинични пътеки за които има договор болницата.Само завеждащата детско отделение д.р Генчева е утвърден специалист педиатър със значителен професионален опит, но макар от скоро работи след пенсионирането си. Като се има предвид, че в гр.Бургас са разкрити и предстои да се разкрият още нови многопрофилни  болници, привличането на специалисти на работа в„МБАЛ Средец” ЕООД за напред ще става все по трудно , да не кажа - невъзможно.
 В заключение, колкото и да е трудно за всички в гр.Средец, имам предвид, населението в града, селата  и общинските съветници, трябва да се приеме факта, че в този вид и в такова декапитализирано  състояние, болницата не може да съществува още дълго.
 От всичко изложено се налага извода, че най-разумно е многопрофилната болница да се преобразува в медицински център, което ще позволи на община Средец да кандидатства по схемата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали”.
От друга страна -  за да се осигури освен извънболничната помощ чрез медицинския център с който ще се слее многопрофилната болница, трябва да се обмисли възможността за създаване на лечебно заведение  „Болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация” в тази част на сградата, която ще остане свободна след обособяването на медицинския център. В нея ще могат да се приемат  повече пациенти, с различни заболявания  които се нуждаят от лечение в болнични условия. Освен това ,  изискванията за такъв тип болници не са толкова големи, колкото за Многопрофилните  и ресурсите с които разплага МБАЛ Средец сега , с малки инвестиционни разходи ще бъдат достатъчни .       
 - Какво печели и какво губи Средец ако не се преструктурира МБАЛ Средец.

Ако  не се преструктурира МБАЛ – Средец    града   ще загуби  средства  в размер до 1 милион лева   които са предназначени за  обновяване на  Медицинския център    като сграда :  саниране  , ремонт  на кабинетите в съответствие с всички изисквания ,нова съвременна апаратура за диагностика, санитарен транспорт.  Това всъщност са  средства за капиталови разходи, каквито  на Общината  са липсвали и  сега липсват в достатъчен размер за да покрие  новите медицински стандарти. 
Ще остане с една  декапитализирана болница със силно свити възможности да  осъществява  активно лечение на все по малък  брой пациенти, която ще изисква все повече средства  за дофинансиране от страна на Общината ,която  ще трябва да бъде затворена ,ако някой от лекарите напусне.