сряда, 20 юни 2012 г.

Токът поскъпва основно от екодобавки и неефективно производство

Поскъпването на електроенергията с 10 на сто от 1 юли 2012 г. идва основно от добавки за екологизацията на отрасъла и заради неефективността на топлофикациите, става ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, пише Mediapool.bg
Пред БТА той посочи още, че цената на природния газ за следващото тримесечие ще се повиши с 4.88 на сто, което ще позволи да се запази планираното поевтиняване на топлоенергията между 3 и 30 на сто. Семерджиев коментира още, че тъй като ДКЕВР не приема цени със задна дата, ако 11-процентната отстъпка от "Газпром" в цената на синьото гориво бъде подписана след дата, в която влизат в сила цените, то поевтиняването ще се отрази евентуално в тарифата за следващо тримесечие. 
Токът за крайния потребител поскъпва само заради екодобавки. Едната е за задължителното изкупуване на преференциална цена на произведения от възобновяемите източници ток, чийто дял в общите количества електроенергия нараства. Макар и минимално, отражение върху цената на тока ще има необходимостта топлоелектроцентралите да купуват от следващата година 30 процента от правата за изхвърляне на вредни въглеродни емисии във въздуха. 
Косвено Семерджиев призна, че вина за поскъпването на електроенергията има и политиката на ДКЕВР да натиска ръста на цената на топлоенергията, компенсирайки го с поскъпване на произведената от топлофикациите електроенергия и опитвайки се да накара дружествата да инвестират в когенерации за високоефективно комбинирано производство на електро и топлоенергия. 
Нова екодобавка, която се въвежда от тази година, е заради по-високата от пазарната цена, която НЕК плаща по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "AES Гълъбово" (бившата "Марица Изток 1") и ТЕЦ "КонтурГлобъл Марица Изток 3". Тези контракти бяха сключени, за да гарантират инвестициите на AES за изграждане на нова топлоцентрала, отговаряща на екоизискванията, и за модернизация и слагане на сероочистки в ТЕЦ "Марица Изток 3". 
 Семерджиев обясни, че ВЕИ-мощностите значително са се увеличили и затова таксата за зелена енергия се повишава от 3.72 на 8.65 лв. на мегаватчас. Според него обаче е възможно и това повишение да не осигури достатъчно приходи на НЕК за задължителното изкупуване на тока от ВЕИ, чийто дял постоянно се увеличава. 
При фотоволтаиците ръстът бил поне два - три пъти над прогнозата и се очаква към 1 юли тези мощности да достигнат 500 мегавата. Мощностите от вятър не са се увеличили толкова съществено, но по прогнози за 2013 г. се очаква вятърните паркове да се увеличат с още 30 процента. Малките ВЕЦ са нараснали с 10 процента. С поне 70 - 80 процента ще бъде увеличението и на фотоволтаичните паркове през следващата година, а може би ще се появят и проекти за енергия от биомаса, посочи председателят на ДКЕВР. 
Той отбеляза и, че има опасност "Електроенергийният системен оператор" да не може да управлява енергийната мрежа, ако се осъществят многото влезли в сила подписани предприсъединителни договори за изграждане на мощности от зелена енергия.
Регулаторният шеф посочи, че добавката за енергия от когенерации в бъдеще ще намалява до пълното й изчезване след две- три години