сряда, 6 юни 2012 г.

Режат заплатите на съветниците

Рязко свиване на доходите чака общинските съветници в Средец от 1 юли. Без значение в колко комисии участват и колко работа вършат те. 
Според Правилника на Общински съвет Средец месечното възнаграждение на общински съветник в община Средец е в размер на 60% от средната брутна заплата в администрацията на община Средец за последния месец /чл.81, ал.2/. Това означава, че общинските съветници в Средец вземат средно около 300 лева на месец.
От 1 юли обаче общинските съветници ще вземат до 30% от средната брутна заплата в съответната общинска администрация за последния месец. Това реши парламентът с промени за държавния служител.
Това означава, че заплатите на съветниците се режат с минимум 50%.
Каква работа всъщност извършват общинските съветници? Средно в Средец има по 1 редовно заседание на общинския съвет. Изключение е ако има второ заседание, а то  е извънредно и  се състои от една, две или три точки в дневния ред.
Освен на сесиите общинските съветници присъстват и на заседания на постоянните и временни комисии, които са към Общинския съвет, това се случва дни преди самата сесия след работно време.
На страницата на Sredets News ви питаме: Съгласни ли сте с промяната в заплатите на съветниците?