сряда, 6 юни 2012 г.

18 вампирски погребения като атракция в Деултум

"18 вампирски погребения като атракция в Деутум" - това бе темата на гостуването на кмета на Средец инж. Иван Жабов в сутрешния блок на телевизия "Канал 0" "Добро утро, Бургас" с водещ Мария Москова.
Превръщането на Деултум в  привлекателна туристическа дестинация е един от най-важните приоритети на Жабов. Причината е, че разработването на обекта със статут на Национален археологически резерват ще създаде най-вече нови работни места в общината. 
Най-старите доказателства за живот по тези земи датират от късно бронзовата епоха. Изключително интересни са вампирските погребения открити там. Но те така и не са показани на хората. 
Ритуалът е известен от късното средновековие срещу вампирясване и прилаган в християнството чак до ХVІІ-ХVІІІ век. Само, че нашите странджански вампири лежат от началото на ІV век. Никъде по света няма открит друг такъв некропол от толкова ранен период. Откриването на артифактите ще започне в най-голяма близост до главния път за да привлича вниманието на туристи. 
"Досега "Деултум" не е разработен до толкова, че да бъде достатъчно посещаван. В момента има разкрити "Римски бани" и първата порта на Римската стена. Има достатъчно артефакти, които са извадени от там. В момента имаме идея да започнем да откриваме външната стена на базата, която върви успоредно с главния път и това ще е първата атракция", заяви в ефир Иван Жабов,  който  води преговори с Министерството за отпускане на субсидии за развиването на археологическия резерват, както и той да бъде включен в туристическите маршрути.