сряда, 6 юни 2012 г.

35 стотинки за найлонова торбичка от есента

От октомври найлоновата торбичка ще струва 35 стотинки, без значение от размера и плътността й. Целта на увеличението на екотаксата е българите да започнат да пазаруват екологично, съобщава в. "Сега", цитиран от Бесове.бг
Ако предложението бъде одобрено от Министерски съвет, таксата за торбичките ще се повишава на етапи - от 2013 г. ще стане 45 ст., а от 2014 г. ще достигне 55 ст. Оказа се, че тази идея е одобрена от почти 90% от българите, участвали в проучването на МБМД за екологичната култура на българина. Иначе състоянието на околната среда е последна грижа на българина - едва 0.1% смятат това за значим проблем.
 Гражданите оценяват по-скоро негативно състоянието на природата, както в страната (65%), така и в общините си (54%). Хората са склонни да правят повече за природата - около 40% биха плащали по-високи сметки за вода, ако съоръженията за пречистване се модернизират, а 90% биха се включили в разделното събиране.
 С новия закон за управление на отпадъците, който предстои да се гледа в НС, общините, които са организирали системите си за разделно събиране, ще бъдат освободени от всички екологични такси. А всички търговски обекти с определена площ ще трябва да сключат задължителни договори за предаване на рециклируемите отпадъци.