понеделник, 11 юни 2012 г.

Директорът на НЗОК: Изпуснахте голяма възможност за МБАЛ Средец

От ляво на дясно: инж. Иван Жабов, Пламен Цеков,
Галина Милева и Стоян Гюзелев. Снимка: Sredets News
Работна среща относно бъдещето на МБАЛ Средец се проведе днес.  На нея присъстваха директорът на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков и народните представители от партия ГЕРБ Стоян Гюзелев и Галина Милева, която е зам.председател на здравната комисия в парламента и кмета на Средец инж. Иван Жабов.
"Изпуснахте една голяма възможност за оборудване на болницата ви с кандидатстването по схемата за безвъзмездна финансова помощ. Нещата с 5 клинични пътеки няма как да се случат, когато прибавим и конкуренцията в лицето на МБАЛ Бургас шансовете са никакви. При 15 хилядно население на общината няма как да се обслужва такава болница", заяви Пламен Цеков.
Според него за да съществува болницата трябва да има поне 4 отделения, едното от които да е "Вътрешни болести".  Шансовете ни  според шефа на Здравната каса  са 3.  А именно да преструктурираме МБАЛ в Медицински център и ДКЦ,  да се направи публично-частно партньорство между МБАЛ и община Средец. "Третият вариант е болницата да бъде част от друга, примерно към МБАЛ Бургас, както е в Испания, където областните болници са майки", заяви Цеков. 
Управителят на МБАЛ Средец д-р Чавдар Карабаджаков изложи състоянието на болницата.
"Средец има над 30 населени места, територията на общината е една от най-големите в страната и ние трябва да измислим кой е най-добрия вариант. Не разбирам как Общинския съвет не е съумял да вземе правилното решение. Изтървахме влака за онези 800 000 лева", отсече депутата Стоян Гюзелев. 
"Съмнявам се, че бургаския МБАЛ ще приема болницата в Средец, но аз се ангажирам да говоря с борда на директорите. Според мен най-добрия вариант е да се сключи публично-частно партньорство между общината и болницата.", заяви на срещата Галина Милева. Според нея общината може да кандидатства по три програми: "Социални иновации", "Безопасност на труда" и ОП "Човешки ресурси".
"Имам чувството, че съм на бизнес форум в момента. Къде е държавата? Вие,  г-н Цеков сте от партия "ГЕРБ", кмета е от "ГЕРБ", депутатите също, аз съм съветник от  партия "ГЕРБ". Този форум ще го има и след време, но нас няма да ни има", отсече общинския съветник Георги Вълчев.
На работната среща участие взеха общински съветници, кметове и кметски наместници на населени. Д-р Галина Милева заяви, че може да проведе в близкото бъдеще  приемна в Средец, на която по-подробно да се коментира темата.