понеделник, 25 юни 2012 г.

Инициират конкурс най-красиво междублоково пространство или площ пред дома или работното място

Снимка: Press община Средец
Мирослава Аргирова от Средец, която стана популярна след като написа писмо до кмета в социалната мрежа фейсбук, с предложение да инициира кампания за облагородяване и озеленяване на места в града, днес бе допусната от председателя на общинския съвет Надежда Палова да се изкаже пред общинските съветници на днешното редовно заседание на Общинския съвет. 
„Благодаря Ви, че имахте смелостта да дадете този урок по демокрация и да ми позволите да говоря днес тук пред вас. Това ме прави горда и ме кара истински да уважавам избора на моите съграждани. Уважаеми господа и дами, темата по, която ще говоря е близка до всеки от нас. Това е Средец, визията на моя град, неговото благоустрояване, начина по който искаме всички ние да изглежда. Един истински европейски град, град на европейци каквито вярвам, че се чувстваме всички, които сме днес тук, и особено тези, от които зависи неговата съдба”, се казва в обръщението на Мирослава.
Тя се обърна с предложение към общинския съвет за съдействие за стартиране на конкурс за най- красиво междублоково пространство или площ пред дома или работното място и призова съветниците сами участват с личен пример в инициативата.
Мирослава припомни част от писмото си до кмета инж.Иван Жабов, което е написала и изпратила на личния му профил в социалната мрежа. 
„Уважаеми общински съветници, сигурността ми в успеха на подобен тип начинание идва и от огромната подкрепа, която получих във Фейсбук след оповестяването на писмото ми изпратено на лични съобщения на профила в социалната мрежа до кмета на града инж. Иван Жабов. Бързата реакция на нашия кмет, позитивната реакция на хората в социалната мрежа ми дадоха куража да застана пред Вас с това предложение. Писмото ми до господин Жабов завършва така: “Две ръце могат много”. 
”Нали знаете, човек умира тогава, когато останалите забравят за него. Така е и с градовете. Те са живи, дишащи системи, чийто живот или смърт зависят от всеки един от нас. Правейки хората съпричастни, грижещи се и работещи за своя малък град, Вие ще сте спасили един живот. Не човешки, а един градски живот. Така се обръщам и към Вас и вярвам, че ще подкрепите моята гражданска позиция”, продължи Аргирова.
След изказването на Мирослава Аргирова думата поиска общинския съветник от ГЕРБ Димитър Калайджиев, който призова колегите си от общинския съвет да се включат в инициативата, дарявайки по 10 % от възнаграждението си в продължение на няколко месеца. „Уважаеми общински съветници, нека всичко да започне от вас. Вашия пример е най- важния, тук в тази зала са избраниците на онези 15 хиляди които живеят в тази община. В Средец има няколко места, които просто незабавно трябва да бъдат облагородени. Използвам тази дума, защото тя е общоприета, но далеч не е най- точната в случая. Говоря за поляната пред детска градина “Снежанка”. Там тревата е с човешки ръст. Змии и всякакъв род паразити скоро ще станат „верни приятелчета” с децата, играещи в двора на градината”, е написала още в обръщението си до съветниците Мирослава. В изказването се казва още : „И на финала Ви обещавам, че моята гражданска инициатива няма да спре до тук. Това е началото на една благотворителна кампания, за набиране на средства за създаване на кътове за отдих, за закупуването на детски катерушки и люлки, спортни съоръжения и озеленяване, ще се обърнем към всеки един който обича Средец без значение на партийна принадлежност, социален статус и етнос. Всеки, чиято идея и основна цел е превръщането на Средец в красив и зелен град. И вярвам че ще успеем да го постигнем защото го заслужаваме.”
 Изказването беше посрещнато с аплодисменти от присъстващите в залата.