неделя, 27 май 2012 г.

Стотици любители на фолклора изпълниха местността "Божура" за традиционния събор

20-то поредно издание на Националния странджанско-тракийски събор "ФОЛКЛОРЕН ВЕНЕЦ БОЖУРА" се проведе вчера в местността "Божура". Тази година на сцената се изявиха лауреати от различни издания на фестивала.
 Публиката аплодира изпълненията на всеизвестните Янка Рупкина, Лазар Налбантов, Калинка Згурова, Ваня Дженезова, Манол Михайлов. Повече от час танцьорите от ПФА Странджа зареждаха с фолклорна енергия публиката. Кметът на Средец инж. Иван Жабов и пет годишната възпитаничка на детска градина „Бърборино” гр. Средец Гергана, издигнаха знамето на фестивала под звуците на химна на Странджа „Ясен Месец“. 


 ”Това Юбилейно издание на Божура е повод за празник, но и повод за равносметка. Днес ние дължим на децата си, на тези който идват след нас едно обещание, че този форум ще бъде съхранен, ще бъде обновен, ще остане във времето, като ясен знак за родова памет. Историческа истина е, че българския фолклор, история и етнография са това, което остава след нас, когато всичко друго бъде забравено”, заяви от сцената инж.Иван Жабов. 
 Сред гостите на Юбилейното издание на Божура бяха народния представител Иван Вълков, зам .областния управител Златина Дукова, председателя на СТДБ Красимир Премянов, кмета на турския град Визе Селчук Йълмаз, както и световния шампион по класическа борба Николай Паслар. 

 Оркестър „Канарите“ бяха специалната изненада подготвена за гостите на събора от организатора община Средец. По време на събора стана ясно, че Янка Рупкина и Калинка Згурова ще бъдат предложени от кмета на Средец инж. Иван Жабов за почетни граждани на Средец.
Гостите на събора разгледаха и фотоизложба по повод 20 години "ФОЛКЛОРЕН ВЕНЕЦ БОЖУРА", която бе разположена до сцената на събора. "Улица на занаятите" бе другата атракция, която можеше да се види по време на надпяването. Повече снимки от събитието ТУК