неделя, 20 май 2012 г.

Стълпотворение пред "Деултум" в "Нощ на музеите"

Директорът на БАН акад.Никола Саботинов и
Красимира Костова, Директор на ИМ Средец.
Около 1500 души са разгледала експонатите от "Деултум" 

Изложба представяща ценни експонати намерени при разкопки на римския град Делтум откриха в Археологически музей  Бургас в "Нощта на музеите". Първите исторически открития са на група археолози основали археологическо дружество „Деултум”през 1912. На откриването на експозицията присъства директора на БАН акад. Никола Съботинов. „Радвам се, че има такова място на, което хората могат да се срещнат с миналото. Артефактите намерени край Дебелт са гордост за всеки един световен музей. Те са в основата на археологическата сбирка и на бургаския археологически музей. Откритите древни монети с латински надписи и доказателства, че колонията е имала свой патрон в римския сенат", заяви на откриването Цоня Дражева директор на РИМ Бургас. "Когато гледа към Дебелт, човек трябва да се сеща за Рим. Колонията е била със стратегическо положение, откритите предмети доказват че това е бил малкия Рим в Тракия", добави Красимира Костова - Директор на ИМ Средец.
 Резерватът е разположен на 83 хектара и тук са открити обекти от най- дълбока древност. По тези земи в продължение на 2000 години се е намирал един от най-важните икономически центрове в Югоизточна Тракия. 
 Най-старите доказателства за съществуването на селище по тези земи датират от късната бронзова епоха - ХІІІ-ХІІ век пр. Хр. Оттогава са и първите сведения за името на селището Довелт, което означава „място между две блата”. 
 По-късно, по времето на император Веспасиан (69-79 г.), тук е основана колония на римски военни ветерани. Близостта до морето и важните търговски пътища, които минават от тук, превръщат Довелт, вече преименуван в Деултум, във важен икономически и търговски център. 
 Градът бележи разцвет при управлението на племето севери (първата половина на ІІІ в. н.е.). През този период са отсечени над 160 собствени монетни емисии. Сред ценните експонати показани в бургаския музей могат да бъдат видяни бронзова чаша на император Валент и глава и ръка от статуя на император Септимий Север. В една цяла зала са показани статуи и находки, открити в древния Деултум. Представени са експонати, открити при разкопките на древния град, като накити, монети и керамика. 
 Археологическите разкопки продължават по разкритите стени на средновековна крепост, античен некропол, останки от средновековната митница, както и голяма обществена баня. 
 До сега са документирани над 20 обекта от различни исторически епохи и над 20 000 експоната.