петък, 4 май 2012 г.

Удостоиха създателя на ДЮТА "Искрици" с почетен знак

Юбилеен концерт изпълни салона на читалище "Пробуда", а повода е 90 години танцово изкуство на сцената на читалището и 30 години от създаването на ДЮТА "Искрици". Повече от час присъстващите изгледаха подготвената фолклорна програма, която представи танци от различни краища на страната. 
Юбилейният концерт бе и повод за удостояването на хореографа и създател на танцовия ансамбъл "Искрици" Петър Петров с почетния знак на Средец. 
"Уважаеми господин Петров, позволете ми да отправя своя поздрав към ръководството на Народно Читалище "Пробуда" и танцьорите от ДЮТА "Искрици" по случай 30 годишнината от неговото създаване. Многобройните участия на ансамбъла не само в Средец, а и в страната, както и международните сцени в Украйна, Македония, Полша и Турция показват достойното му място в местната и национална култура. Високото художествено равнище на ансамбъла е оценено на шестия и седмия републикански фестивал, от където децата се завръщат лауреати със златни медали. Вие сте пазители на българското народно творчество и носители на най-скъпото на един народ - неговата идентичност. ", се пише в поздравителния адрес от кмета на Средец инж. Иван Жабов.   

"Тази вечер бяхме свидетели на една уникална палитра от танци от всички райони на България. Това се случи с участието на всички танцьори от танцовите състави при НЧ "Пробуда". Това обаче нямаше да се случи без участието на един човек. И този човек е учителя, хореографа и ръководителя на танцовите състави Петър Петров", заяви от сцената кмета на общината. 
"Г-н Петров, прекланяме се пред вашия талант да създавате танцьори, с което издигате имиджа на град Средец, с което искрено ви благодарим", завърши словото си Жабов. 
"Развълнуван съм от това признание, след толкова години труд. Благодаря на новата общинска управа за новите костюми, разбирането и съдействието им. Чувствам се млад, въпреки, че пред очите ми малките "искрици" станаха големи", заяви развълнувано след концерта Петър Петров.