четвъртък, 17 май 2012 г.

Отлични противопожарни умения показаха малките огнеборци

По случай 17 май - Ден на българския спорт, МПО /Младежки противопожарен отряд/ "Млад огнеборец" Средец демонстрираха своите противопожарни умения. 
Членовете на отряда са възпитаници на местната гимназия "Св.св. Кирил и Методий", а  ръководител е инж. Тодорка Георгиева и инспектор Янко Боянов от РСПБЗН.
Младите огнеборци демонстративно се съревноваваха в  двете състезателни дисциплини,  с които всяка година се включат в областно състезание. "Бойно разгръщане на състезателна пътека" е първата дисциплина. В нея участниците трябва да преминат за време, като по пътя си прескачат триметрова "пропаст", преминават  тунел, подреждат пожарникарски инструменти, завързват пожарникарски възли..., С помощта на кофпомпа се изпълнява същинската работа на пожарникаря - гасене на пожари. В случая бъдещите огнеборци показват своята точност  и бързина с шланга. Втората дисциплина е "Щафетно бягане", в която състезателите се разпределят по целия стадион, като всеки един от тях трябва да премини отсечка, на която има препятствие, а по пътя задължително трябва да държат струйник, който се подава.
"Всяка седмица ние се събираме и обучаваме децата, които се готвят и за състезания. Преди дни се върнахме и от областно, на което станахме четвърти.", заявиха от Районна служба пожарна безопасност и защита на населението Средец. 
На демонстрацията присъстваха и зам.кмета Милена Чечева и Надежда Палова, която е председател на местния парламент.