вторник, 29 май 2012 г.

Приеха правилник за дейността на "Общински ред и сигурност", "Обществена пералня" и "Озеленяване и благоустройство"

На днешната сесия на местния парламент, съветниците приеха Правилник за организацията, дейността и управлението на специализирано звено "Общински ред и сигурност", чийто лиценз вече е получен. 
В Дневния ред на заседанието бе залегнато и приемането на Правилник за устройството и дейността, както и Правилник за вътрешния трудов ред  на Социално предприятие "Обществена пералня" и социално предприятие "Озеленяване и благоустройство". 
Сред точките от Дневния ред на днешната сесия бе и представянето на Програма на инж. Иван Жабов за управление за мандат 2011г. - 2015г. 
"Програмата е изключително амбициозна и ако бъде изпълнена то тя ще допринесе за развитието на община Средец", заяви общинския съветник от БСП Георги Георгиев. Според него в програмата не е залегнато за ресора здравеопазване. Георгиев изтъкна и факта, че някои от намеренията нямат срок на изпълнение. "В програмата е залегнато и рехабилитация на  инфраструктурни обекти, които според мен са пожелателни, защото общината не може да ремонтира пътища. Това са обекти, които не са общински и аз това го приемам, като намерение Общинска администрация да лобира пред държавните институции", допълни Георгиев, като призова общинските съветници да приемат програмата на Жабов.
На сесията бе одобрен годишния доклад за наблюдение на изпълнението на общинския план за развитие през 2011 година, както и Актуализация на Наредбата  за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Средец; Годишния план за ползване на дървесина от горски територии, собственост на общината през 2012 година. 
Съветниците приеха предложението на инж. Иван Жабов относно кандидатстването на общината за безвъзмездна финансова помощ  по проектите "Закупуване на специализирана горска техника и оборудване за нуждите на община Средец"; "Отгледни сечи във високостеблени насаждения и култури, кастрене и горски култури до 40 годишна възраст в общински гори на община Средец". 
Кандидатстването по мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони за хепиода 2007-2013г. е другата точка, която приеха съветниците. Община Средец е разработила проект, в който са залегнати изграждането на алеи, площадка, паркинг, обществена тоалетна, чешми и шадравани, кошчета за отпадъци, художествена пластика, рехабилитация на зелени площи, паркове..
Общината ще финансира "МБАЛ СРЕДЕЦ" ЕООД в размер на 26050 лв., представляващи задължение на болницата за доплащане на закупения през 2009 скенер. 
Избор на управител на "Медицински център - 1" ЕООД град Средец бе също точка от Дневния ред на заседанието на общинския съвет, което се проведе днес.
Повдигнат бе въпроса с реконструкцията на улици в града от общинския съветник от БСП Георги Георгиев, който попита защо ремонтните дейности са преустановени. В своя отговор Жабов заяви, че е воден разговор с фирмата, която е заявила, че до 20 дни проекта ще е готов. Причина за забавянето е, че са възникнали неща, които е трябвало да се предотвратят, а и зимния сезон е оказал влияние.
Георги Вълчев от ГЕРБ пък изказа своите тревоги от състоянието на детската площадка до 8,9,10,11 и 12 на улица "Преображенска", чието състояние в момента е опасно за децата, тъй като тя е разбита. Присъстващи на сесията допълниха и площадката до блокове 15-19 на същата улица. Иванка Ковачева предложи детската площадка, находяща се в центъра на града да бъде обезопасена с нужната настилка.
"В момента проучваме цените и в най-кратък срок ще обезопасим детските площадки", заяви в своя отговор Жабов.