петък, 18 май 2012 г.

Георги Янков, историк: Баташкото клане е най-свирепото убийство на всички времена

Георги Янков
-Г-н Янков, с какво трябва да запомним 17 май?
-17 май е трагичен ден в българската история. По времето на героичното Априлско възстание,  България беше разделена на 4 революционни окръга и най-големия и най-активен бе Пловдивския, начело с "бащата" на Априлското въстание Георги Бенковски. В Батак турския Везир от Пловдив изпраща най-свирепата потеря, която отива и обикаля цялото селище. Батачани възстават срещу поробителя, но турската потеря е била въоръжена с модерно за времето си оръжие. Приютяват се  в Баташката църква българското население, което смятало, че при божията светиня турчин ще ги нападне. Но при развятото знаме на свободата турчинът навлиза в църква и я обгражда.
-В момента в църквата, който отиде може да види и кладенеца, който е изровен от майките...
-...Да! Тъй като имало майки с деца и нямало вода майките с ноктите са ровили за да търсят вода за да дадат на своите чеда. Поради голямата воля на българите, турците започват жестоко клане след като никой не се предава и не изневерява на своята вяра и тогава турчина извежда българите и на пън с ятагана им реже главите. Такова клане човечеството не е виждало. Дори Виктор Юго е заявил: "Историята не познава по-тежко, по-мрачно убийство от това." 
-Каква равносметка трябва да си дадем днес?
-Трябва добре да преценим нашата външна политика, защото според мен всяко сближаване с Турция не ще ни води на добър път.