събота, 1 декември 2012 г.

Фенери осветиха Средец за 1 декември


Днес е Световният ден за борба със СПИН. В Средец този ден бе белязан от мероприятие на младежите от Български червен кръст. Пред сградата на община Средец те подредиха 80 свещи във формата на логото на кампанията. 
"Целта е по този начин да покажем на хората, че трябва да сме обединени и да се  изправяме пред болестта", заяви пред нас Иван Димитров, председател на на БМЧК в града.
По-рано през деня младите доброволци, разделени на групи раздаваха информационни брошури из града, а през нощта и в дискотеката. 
Денят, посветен на битката срещу СПИН в Средец приключи с пускането на светещи фенери на централния площад "България".
"По този начин ние символично прогонваме болестта", подчерта Димитров.
За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа./Sredets News