неделя, 16 декември 2012 г.

СИК-овете за референдума готови

Вчера бе срокът, в който кметовете да изпратят готови списъци на включилите се да участват в Секционна избирателна комисия за националния референдум, който ще се проведе на 27 януари. Секциите в община Средец са общо 40, като една от тях е подвижна. Общият брой на членовете в комисиите е 224. Местата се разпределят между парламентарно представените партии и коалиции: "ГЕРБ"; "Коалиция за България", "ДПС", "АТАКА" и "Синята коалиция", както и "НДСВ", които пък имат представител в ЕП. Съставът им се определи на консултациите при кмета на общината, които са преминали спокойно и без напрежения, за разлика от тези в областна управа, за назначаване на РИК.
Централната избирателна комисия излезе и с решения за възнагражденията на членовете на СИК. Председателите ще получат 32 лева, секретарите 30 лева, а членовете по 28 лева. Този път в комисиите няма да има зам.председатели.
На референдума ще се гласува с бяла бюлетина, на която ще бъде изписан въпросът: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Ще има две полета за отговор - "да" и "не", като ще трябва с химикал, пишещ със син цвят, да се зачеркне съответният отговор./Sredets News