четвъртък, 27 декември 2012 г.

След 23 години нов шеф в пенсионерския клуб... но донякъде

Калуд Калудов, вдясно от кмета бе избран за Почетен
председател на клуба. Снимки: Sredets News
След скандално събрание, продължило близо 4 часа, бе избран нов председател на Клуба на пенсионера в Средец. 
Той се казва Мален Маленов и до скоро бе учител в местната професионална гимназия "Никола Вапцаров". След това бе и председател на Дружеството на диабетика в града. Той бе и кандидатурата на досегашното ръководство, оглавявано от Калуд Калудов, който през последните 23 години стои начело на пенсионерския клуб.
Дори някои от вас да мислят, че Калудов е сменен, то дълбоко се лъжат. Той е несменяем! Фактът, че днес бе избрано ново ръководство и нов председател, то нищо не променя, Калудов бе предложен и избран за Почетен председател. Като такъв той има право да присъства на заседанията на Управителния съвет.
В отчета си за изминалата година Калуд Калудов започна с остри нападки към правителството и финансовия министър Дянков. Това се случи в присъствието на общинския лидер на ГЕРБ в града и председател на местния парламент Надежда Палова, която преди броени дни бе на посещение в Народното събрание и дори зае мястото на Цецка Цачева, за да се снима за спомен. 
Мален Маленов - новият председател на клуба.
След нападките, Калудов обърна внимание и на работата на клуба през последната година и то в детайли, като дори  обяви включилите се в поставянето на печката за зимния период, нейното бронзиране, както и кой е свалил пердетата на клуба, кой ги е изпрал и кой ги е поставил отново. 
След близо час доклади, те набързо бяха приети и се встъпи в следващата точка, която бе изказвания. Именно там се изрази и скандал между сегашния председател и някои от присъстващите, които го упрекнаха, че за тези години членовете рязко са намалили от стотици и са достигналия погромната цифра 120. 
Ветеранът разбира се не се остави. Той пък заби в земята опозиционните привърженици на опонента на Маленов - Калинка Желязкова. По думите му, само за седмици членовете на клуба са станали от 120 на 160. Според него това е заради днешния вот, а новите са станали само, за да подкрепят Желязкова.
Крясъци, лични обиди, поправки на воденето на заседанието и какво ли още не, белязаха отчетно-изборното събрание на пенсионерския клуб.
Момент от тайният вот.
Гости на него бяха още Димитър Берданков, председател на областното ръководство на пенсионерските клубове, както и кметът Жабов. Възрастните все пак успяха да изкопчат от градоначалника за новата година компютър и климатик.
С идването на дългоочакваната точка в дневния ред, а именно избора на ново ръководство се започна всичко. За пръв път такъв бе избран с таен вот. Подобен сценарии изненада настоящето ръководство, което не се бе подготвило с бюлетини. На помощ се притече отново Иван Жабов, който поръча да бъдат разпечатани такива в общинската администрация. 
След идването на бюлетините дойде и реда на самия вот, който бе по-ожесточен дори и от местните избори през 2011г. След него пък дойде следващия проблем - преброяването на бюлетините. След 10 минутни разправии се стигна до решението всеки кандидат да излъчи по един наблюдател. 
Малко по-късно от стаичката излезе комисията, за да съобщи резултата. А именно, че Мален Маленов е новият председател на клуба и е получил подкрепата на 48 души. С 20 по-малко е получила неговата опонентка Калинка Желязкова.
Интересно е как ще се развият нещата в следващите дни. Ако наистина членовете са 160, то на днешното събрание присъстваха 76, което показва липса на кворум. 
След толкова ожесточен избор се опитахме да разберем каква е заплатата на председателя на клуба на пенсионера и дали това е причината за подобни спорове. Оказа се, че не това е проблема, тъй като тя е символична - 50 лева./Sredets News
Ето и новото ръководство:
Мален Маленов - Председател
 Дамян Тодоров - Зам.председател
Денка Мишинева - Завеждащ културно-просветна дейност
Велка Трифонова - Секретар и счетоводител
Марин Маринов - Член
Султанка Стоянова - Член
Ангел Господинов - Член