понеделник, 10 декември 2012 г.

Омбудсманът подаде оставка

Бойчо Колелиев
От 27 декември Средец остава без омбудсман.

Бойчо Колелиев подаде оставка като обществен посредник. Неговият мандат изтече още през първите месеци на 2012, но след няколко сесии на общинския съвет, в които станахме свидетели на бурни дебати, обществен посредник не бе избран. Именно за това се наложи, Колелиев, да продължи да изпълнява функциите на омбудсман до избора на нов такъв. Такъв избор на този етап не е направен.
"Подавам си оставката, за да не бъда повече атакуван", заяви пред Sredets News Колелиев.
По думите му в Средец има нужда от омбудсман, но е порочен начина, по който се избира такъв. За да бъде избран обществен посредник, то той трябва да получи подкрепата на 2/3 от общинския съвет. 
"Не може председател на Общинския съвет да се избира този, който получи обикновено мнозинство, а за омбудсман да трябва 2/3 от местния парламент", допълни Колелиев.
Бойчо Колелиев остава в историята на Средец и като кмет на общината и то за 2 мандата. Той е и председател на ПК "Екогласност" в Средец. На изборите миналата година се яви като кандидат за кмет от коалиция между ВМРО-НИЕ и Политическия клуб "Екогластност", но загуби. 
"На този етап се оттеглям от политиката и ще се пенсионирам", завърши Колелиев.
Очаква се на следващите заседания на общинския съвет въпроса с избора на нов омбудсван да бъде на дневен ред. /Sredets News