понеделник, 10 декември 2012 г.

Изграждат паметник на войводата Лазо Лазов и преображенци

Общинските съветници на днешното заседание на местния парламент взеха решения за изграждане на паметник в памет на войводата Лазо Лазов и участниците в Илинденско-Преображенското въстание.
Предложението е внесено от Управителният съвет на местното тракийско дружество, носещо името  на Лазо Лазов. 
Решението на съветниците се състои в това, да бъде определено място, на което да бъде поставен възпоменателният знак. Самият паметник е вече изграден, а средствата за изграждането му са събрани от граждани и фирми. 
Главният архитект на града е определил място в градския парк. На сесията стана ясно, че от тракийското дружество са изпратили молба до кмета на Средец, паметната плоча да бъде не в парка, а в зелените площи в центъра на града. Като причина те изтъкват, че в парка, тя ще бъде жертва на вандалщина. Общинският съветник Георги Георгиев пък предложи той да бъде поставен пред клуба на тракийското дружество. 
"Идеята за този паметник е 20 годишно желание на тракийци. От тогава досега властта се е сменяла, но паметник не е бил изграждан. Има архитектско решение, което ви моля да спазваме", заяви на сесията Иван Жабов.
Все пак съветниците гласуваха паметната плоча да бъде поставена в градския парк.
"Решението удовлетворява отдавнашното  желание на тракийци да възкресят участниците в Илинденско-Преображенското въстание и бежанците от средецкия край. Горди сме, че  в нашия град ще има възпоменателен знак, който ще открием по повод 110 години от въстанието.", заяви пред нас Божанка Николова, председател на местното тракийско дружество. /Sredets News