сряда, 5 декември 2012 г.

Коледари гонят злите духове часове преди Рождество Христово

Часове преди Рождество Христово, коледари ще посещават домовете на записалите се и със своите мелодични гласове ще гонят злите духове.
Коледуването ще бъде вечерта на 24 декември, а желаещите да бъдат посетени могат да се запишат в местното читалище или на телефон 0899210123 или на 0895507605. 
В народните представи от полунощ до изгрев слънце на Коледа  се появяват караконджули, вампири, таласъми и други свръхестествени същества, а коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят. С изгрева на слънцето те загубват тази сила и спират да коледуват. С коледните празници, обичаи и обреди е свързан богат и разнообразен фолклор: песни, наричания, пословици и гатанки. Коледните песни се изпълняват главно при коледуването — на Бъдни вечер дружини от момци „коледари“, водени от по-възрастен мъж, наричан „станеник“, обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата, като пожеланията в тези песни са посветени и на домакина (стопанина), овчаря, ловеца, свещеника, невястата, момата, ергена, малкото момче или момиче./Sredets News