събота, 29 декември 2012 г.

За кражбите и несправедливостите

Става въпрос за нашата статия "Аха да откраднат пенсията на Георги Янков (Фара)", която публикувахме на 26 декември и то по-малко от час след случката. 
Припомняме, че тогава крадец влезе в родната къща на футболната легенда Златко Янков, докато родителите му ги няма. Баща му е отишъл да бяга на стадиона, а майка му до комшийката. След като се връща след около 5 минути, тя заварва някой в дома си, след което излиза пред къщата и вижда там комшии, които и помагат да задържат апаша, докато пристигнат органите на реда. 
Ден по-късно нашата статия се оказва в сайта на информационна агенция "Стандарт", където никъде не пише кой е източника. От там статията се взима от агенция "Блиц", "Топспорт", както и вестници като "Телеграф", "България днес", които пък ги цитира "Sportal.bg".
Какво се оказва? Научаваш информация, проверяваш я, отиваш на място, за да може някои, които си седят на бюрото да я препишат, но без да цитират. Като автор на кражбата се явява Стела Николова. 
Прочитайки краденият материал във вестниците, ни потърси Георги Янков. Той изказа своите съжаления към дамите и господата, които са преписали статията, но са я редактирали. В новата версия се казва, че и двамата родители били на гости у комшии, а когато се върнала Донка Янкова и видяла крадеца, излязла навън да крещи за помощ, след което неколцина съседи дошли на помощ и с общи усилия хванали крадеца. 
Все пак има и коректни медии, които винаги цитират. Сред тях са "Бесове.бг", които първи го направиха, както и  Pik.bg, Novini.bg  и вестник "24 часа"/Sredets News