неделя, 3 март 2013 г.

Средец чества Освобождението

С тържествен ритуал и урок по родолюбие Средец чества Освобождението
С тържествен ритуал за издигане на националното знаме на Република България започнаха тържествата в Община Средец по случай Националния празник - 3-ти март.
Местното духовенство отслужи панихида в памет на загиналите за свободата на България.
Граждани и гости на Средец положиха венци и цветя пред паметната плоча на българските герои на площад "България". Слово по повод празника произнесе кметът на общината Иван Жабов.
”Ще е добре, ако поне на този ден, забравим това, което ни разделя. От нас зависи дали ще вземем онази мъдрост на нашите възрожденци след освобождението, която направи България икономическо и духовно чудо на 19-ти и началото на 20-ти век, или ще останем заложници на политическа мъст и противопоставяне, които да разпилеят енергията на градивното и позитивното", подчерта в словото си Жабов.
Освен почетната рота от Военноморска база Атия, в празничния строй своето място бяха заели знаменосците на училища и политически партии. Празникът продължи с литературно-музикален рецитал „Аз съм българче” в изпълнение на ученици от СОУ”Св.Св.Кирил и Методий” и хор за патриотични песни от бургаската гимназия по електротехника „Константин Фотинов”.
Българско хоро се изви на площад "България", когато на сцената излезе оркестър "Средец" и народната певица Яна Иванова. По случай 135 години от освобождението на България от турско робство, възпитаници на ОДЗ "Сежанка", дом  "Щурче" и СОУ”Св.Св.Кирил и Методий” изнесоха „Урок по родолюбие” на сцената на НЧ „Пробуда". Децата разказаха с танци и възстановка на откъси от литературни произведения моменти от българската история и припомниха имената на българските национални герои. Пред просълзените очи на зрителите на сцената на читалището застанаха Райна Княгиня и Боримечката, прозвуча „Кървавото писмо” на Тодор Каблешков в изпълнено от петгодишния Стилиян. Вълнуващият преразказ на българската история накара публиката да стане на крака и дълго да аплодира малките артисти след финала на спектакъла.