събота, 16 март 2013 г.

Бургас излъчва двама депутати в повече


Въпреки исканията на протестиращите, предстоящите парламентарни избори ще се проведат по т.н. пропорционална изборна система и то в нейния чист вид. Отпадна възможността за преференциално гласуване, при която избирателите могат да посочат свой любимец в листата и така да се опитат да го предвижат по напред, пише Е-Бургас. Отпадна и появилата се на миналите избори през 2009 год. хипотеза по един мажоритарен кандидат във всяка област.

При пропорционалната изборна система страната се разделя на избирателни райони-общо 31 и които по принцип съвпадат с областите с две изключение София град се дели на три района, а област Пловдив на два. Общия брой депутатски места 240 се разпределят между отделните 31 избирателни района. Разпределянето не е по равно, а според броя на населението. Ето тук е и разковничето на промяната. Броят на населението се определя според данните от последното преброяване от 2011 год. Така местата, където има увеличено население ще очакват повече мандати и обратно. Само в две области населението се е увеличило. Това са София и Варна.
В правата на Централна избирателна комисия е да определи точния брой на мандатите, които ще се разиграват във всеки един избирателен район. Има минимум-не могат да бъдат по малко от четири в район, но няма максимум. Интересното е че две области-Благоевград и Бургас при които населението не се е увеличило ще получат вероятно  допълнителни мандати. Причината е “подценяването” при предходните избори, в смисъл на принципа на закръглението са имали по малко мандати от възможното. Така сега райно Благоевград се очаква да добави един, а Бургас два мандата.
Това прави областта ни привлекателен район за партиите и техните кандидати. За нас има и още една специфика. Етническата структура на населението и начина по който се гласува досега прави районът относително представителен за цялата страна. Това означава, че тежестта на партия като ДПС тук е колкото средно за страната, както и ако една малка партия тук събере гласове за един мандат, пробива и в национален мащаб бариерата от 4 %. Последното е от значение за тръгналата от Бургас партия на СКАТ.
Партиите отсега анализират промяната в разпределението на мандатите. Като цяло от това може би печелят двете големи партии. По принцип ГЕРБ има силно влияние в София, Бургас и Пловдив, където мандатите се увеличават. Така например трите софийски района получават общо 8 нови места или в столицата ще се гласува общо за 42 депутата. Много са местата и във Варна, но там сега положението е непредсказуемо и пробивът на евентуални независими кандидати на протестиращите е възможно да дойде точно от този район. По традиция БСП има по силно влияние в по малките области от типа на Сливен, Перник, но при тях мандатите се намалят с по един. За сметка на това вероятно социалистите ще търсят пробив в столицата и Благоевградско.
В бургаския избирателен район положението също е интересно. Бургас се счита за витрина на управлението на ГЕРБ, а Черноморието на последните избори гласуваше или за националистите или за герберите.  Социалистите загубиха редица свои “крепости” като Царево, Малко Търново, Средец, Айтос и оцелехя само в две общини. Видимо се опитват да търсят реванш, а по- песимистично настроените сред тях считат, че вместо двама ще имат трима депутата по силата именно на промяната, която увеличава общия брой мандати.
Герберите пък се точат да получат и двата нови мандата и да си запазят позицията на доминираща партия в района. Самочувствието им е видимо и достига до там, че не желаят водач на листата спуснат от столицата. Състоянието им обаче силно се влияее от поведението на бургаския кмет, който е истинския лидер на партията в района. Дори влизаането му в болница за ден два може да ги доведе до срив и апатия.  Иначе в града гласуването, поне засега, е било три към едно в тяхна полза против червените. Последните пък тихичко се надяват да намалят разликата поне на две към едно, а за равен малцина говорят.
Предстои да видим. Хубавото е че ще имаме повече представители в парламента и дано думата да им се чува.