вторник, 5 март 2013 г.

Кукери ще представят Средец на фестивал

Кукери ще представят Средец на XV Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора. В 9.00 часа кукерската група ще открие празника Сирни заговезни в квартал „Железник”, а час по-късно ще се включат в дефилето по главната улица на града. 
Фестивалът ще се проведе на 10 март с участието в него ще вземат участие маскарадни групи от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Стара Загора и група „Красофори“ от Гърция.
„Идеята на организаторите е да дават път на млади и атрактивни групи. Средецките кукери са пазители на едни от най-добрите странджански традиции”, заяви дебюта на самодейците от странджанския град един от организаторите на фестивала Крум Георгиев. Известният фолклорист е признат авторитет в своята област и носител на Оскар за фолклор на IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации). Георгиев е член на различни местни, национални и международни журита и комисии по фолклор, носител е на наградата Стара Загора за разностранна дейност и високи художествено-творчески постижения, които са в принос на българската национална култура. 
Фестивалът ще започне в 10.00 часа с пъстро шествие от парк „Александър Стамболийски“ („Алана“) по бул.“Цар Симеон Велики“ до площада пред общината.
От 11.00 часа е началото на фестивалната програма. Участващите групи – васильовци, бабугери, старци, джамали и други, ще представят ритуални маски и костюми, както и традиционните ритуали, свързани със зимно-пролетните маскарадни игри. На 6 март във фоайето на Община Стара Загора ще бъде открита изложба от рисунки на кукерски маски на малките художници от Общински детски център. На централната пешеходна улица в града ще бъде разположен базар на занаятчийски и художествени произведения на членовете на Занаятчийска камара - „Улица на занаятите“. 
Съпътстващата програма на празника включва още игри за Месни заговезни от 9.00 часа в кв.“Железник“, с участието на маскарадни и фолклорни групи и празник в село Еленино - представяне на зимно-пролетен обичай „Джамал“ и игри с гостуващи маскарадни групи от 13.00 часа.