понеделник, 9 юли 2012 г.

Горивата скочиха изненадващо с 10 стотинки

Снимка: Интернет
Шоково поскъпване регистрираха горивата в последните дни. Увеличението е с до 10 ст. на литър, след като "Лукойл България" вдигна на два пъти цените на едро в края на миналата седмица.
Така по големите вериги масовият бензин А-95 се продава за 2,55-2,57 лв., което прави увеличение от 8 ст. на литър. Дизелът пък е 2,58-2,60 лв. и е поскъпнал с 9-10 ст. Толкова скъпи горивата не са били от повече от месец, пише в. "24 часа", цитирани от Бесове.бг. 
Причината за сегашния скок са котировките на петрола, твърдят от нефтената компания. В началото на миналата седмица те се вдигнаха с близо 10% и са около 100 долара за барел след оптимизма, който за известно време завладя пазарите след срещата на върха в ЕС. Преди това цената бе слязла под 90 долара и бе най-ниската за последните 18 месеца. В края на миналата седмица - в четвъртък и петък, петролът отново започна да поевтинява, след като САЩ оповестиха разочароващи данни за новосъздадените работни места в страната.
Цената може да се върне отново на нивата над 110 долара за барел в края на годината, ако има допълнително вливане на ликвидност в САЩ и при запазване на ембаргото на Европейския съюз върху вноса от Иран, смята Хари Чилингирян, ръководител на отдела за стратегии на пазарите на суровини във френската банка БНП "Париба".