неделя, 22 юли 2012 г.

Аз, българинът от Македония

Здравко Здравески в средата
Вчера бе представянето на документалната книга на Здравко Здравевски "Аз, българинът от Македония” в голямата зала в Дома на Лукойл-Нефтохим Бургас. На представянето присъства и екип на Sredets News, вижте и кадри от събитието. Книгата бе презентирана  лично от нейният редактор Румен Леонидов.
На представянето  присъстваха видни представители на обществеността, като писателя Румен Леонидов /внук на войводата от ВМОРО Леонид Янков от Гевгелия/, Спас Ташев, съветник в Политическия кабинет на Вицепремиера Симеон Дянков и основател и пръв директор на Българския културен център в Скопие, евродепутата Станимир Илчев, народния представител и Председател на партия "АТАКА" Волен Сидеров,  Николай Тошев, Председател на Съюза на македонските организации - СМО /внук на революционера от ВМОРО Пере Тошев/.
От Република Македония специално за премиерата на книгата  пристигнаха няколко десетки наши сънародници, като председателя и основател на българската организация "РАДКО" от Охрид, Владимир Панков, хора от Прилеп, Скопие, Охрид и др. градове.
"Аз, българинът от Македония” е разказ от първа ръка, какво може да се случи на човек ако пее български патриотични песни и прояви смелостта да се нарече българин в съседна, братска, ‘наша’ Македония. Книгата е създадена по записките на своя автор, Здравко Здравески, един българин от Прилеп, Македония.
Книгата
Тя представя българската драма в тези бивши изконни наши земи през призмата на затворнически дневник. Там Здравко попада с нагласени фалшиви обвинения, но всъщност заради своите български самосъзнание и душа, заради своята борба за правата на българското население в Македония. Една държава, в която и през 21 век, да се наречеш ‘българин’ е недопустимо и се счита за престъпление пред режима. 
Напук на Паисий, историята и истината, Здравески рисува картината на една Родина-мащеха, принудила сина си да избяга в другото Отечество. С фалшив паспорт. След побой, репресия, заплахи, опити за убийство. За да напише своята история за нас, за да знаем какво е да си българин в Македония.
Авторът, Здравко Здравески, е роден през 1964 г. в Прилеп, Македония. От дете осъзнава българския си произход и активно участва във възстановяването на ВМРО. През 1998 г., при правителството на Любчо Георгиевски, постъпва на работа в МВР. Той е един от основателите на спецчастите "Лъвове“, където е назначен за командир на бойна единица и взима участие във войната срещу албанските терористи в Македония. След 2003 г., когато пада правителството на ВМРО-ДПНМЕ, е преследван, арестуван и пребиван в мазетата на полицията, а семейството му е подложено на заплахи и репресии. След скалъпено обвинение и фарсов съдебен процес го вкарват в затвора, но не като политически затворник, а като криминален престъпник. Това е ужасна, отвратителна история, която не просто разтърсва, стряска и буди заспалата ни национална съвест: тя разбива, размества, сгромолясва, продънва, разцепва с потресаваща сила всички пластове на съзнанието ни, всичките ни представи за това що е съвременна цивилизованост, що е това да бъдеш българин в най-братската страна на България, наречена Република Македония...
Книгата е за всички, които могат да издържат в ръцете си две шепи жив огън, две шепи топла кръв, две шепи детски сълзи. Щяхме да речем по навик "приятно четене”, но се сепваме навреме: този филм на ужасите се гледа сред убийствена тишина, в която се чува единствено глухото скърцане на зъбите. 
"Аз, българинът от Македония” е нашият отговор на пропагандния филм "Трето полувреме” - зле прочетената история срещу зловещата днешност на българите оттатък Осогово. Пречупеният сърп и чук срещу Пречупеният кръст. Отродяването и братоубийството, заедно със сърбоманския кретенизъм на "античните” македонисти. Първата абсолютно документална и свидетелска изповед от десетилетия насам на един българин, за геноцида срещу нашата памет и народност в западните предели на землището ни.