вторник, 17 юли 2012 г.

Арестуваха депутат от ГЕРБ за търговия с влияние

Димитър Аврамов
Снимка: Интернет

Автор: Vesti.bg
Депутатът от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание Димитър Аврамов е задържан за търговия с влияние.
Арестът е извършен около 22 ч., а главният прокурор Борис Велчев лично е информирал председателя на Народното събрание Цецка Цачева за операцията по задържането, обяви говорителката на Велчев Стелиана Кожухарова пред БНТ. 
От Софийската градска прокуратура съобщиха, че "е образувано досъдебно производство - за поискан и получен дар от 50 хил. лв - срещу Димитър Аврамов, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии".
В момента депутатът от ГЕРБ се намира в ареста за 24 часа.
"Цяла нощ колегите са работили. Претърсва се и домът на депутата. Не мога да кажа докъде са стигнали нещата. Други задържани заедно с него няма", каза още Кожухарова.
"Първата стъпка, която трябва да предприеме главният прокурор, е да уведоми Народното събрание, след това трябва да се поиска сваляне на имунитета на депутата, за да може да бъде привлечен към наказателна отговорност.
НС ще разгледа искането. Депутатите ще преценят дали то е основателно и съответно ще свалят или няма да свалят имунитета на Димитър Аврамов. Това според закона става с обикновено мнозинство", разясни говорителката на Велчев.
Кожухарова каза, че е рано да се говори за наказание, тъй като Аврамов не е привлечен още като обвиняем.
Нека да се преценят доказателствата, които са събрани и тогава можем да говорим какво би било наказанието, посочи тя.
По думите й обаче търговия с влияние се доказва трудно
"Няма да коментирам дали са използвани СРС или не. Много малко време е минало, буквално часове от задържането и трудно можем да говорим за конкретни доказателства и конкретни действия по същество", добави Кожухарова.
Срещу Аврамов има сериозни доказателства, които са документирани, заяви пред БНР градският порокурор Николай Кокинов.
"Общо казано депутатът е обвинен в търговия с влияние. При нас дойде един гражданин, който има бизнес в селското стопанство. Като всеки бизнесмен и този гражданин има своите бизнес проблеми и ни разказа, че е изнудван от въпросния народен представител да прехвърли част от бизнеса си, да плати определена сума, за да му бъде разрешен този проблем...
Народният представител се е ангажирал да упражни неправомерно своето влияние пред ръководители на различни служби, свързани с бизнеса на въпросния пострадал. И след дълго дебнене, най-после приключихме с реализация на този случай. В продължение на седмица Аврамов каза доста неща", каза още Кокинов.
Той уточни, че няма нищо общо между задържането на Аврамов и ареста на служители на ГДБОП.
Единствено общото е, че въпросните лица решиха да извършват въпросните престъпления в един и същи ден, поясни той.
Кокинов обясни, че прокуратурата ще поиска на задържаните да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".
При специализирана операция вчера бяха задържани четирима души -
двама са служители на ГДБОП, третият е бивш служител, а четвъртият - криминално проявено лице.
В тях са намерени 12 500 лв. и е изяснено, че това е част от сума в размер на 50 хил. лв., която трябвало да се  предаде за извършване на услуга.
Престъпната дейност, която са извършвали, не може да бъде обявена на този етап.
Снощи бях уведомен от главния прокурор, преди това той се беше свързал с госпожа Цачева, каза пред БНР Анастас Анастасов, заместник-председател на Парламента, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
"Трябва да се представят доказателства от главния прокурор за искането на имунитета. Който извършва престъпление, си носи собствената отговорност, така че ако господин Аврамов е извършил такова, следва да понесе отговорността си.
За нас няма свои и чужди
Без значение какво работиш и какъв си, след като си извършил престъпление, си носиш отговорността.
Когато бяха местните избори, имаше задържани общински съветници на ГЕРБ за извършване на тежки престъпления, които си понесоха отговорността. Това не е първи случай, така че ние не слагаме чадър над наши представители", подчерта Анастасов.
Димитър Аврамов е депутат от ПГ на ГЕРБ от град Монтана. Той е член на Парламентарната комисия по земеделието и горите.
От юли 2009 г. до ноември 2011 г. Аврамов бе член и на Парламентарната комисия по външна политика и отбрана.
Това няма да бъде първият сблъсък на Аврамов с правосъдието
На 14 юли миналата година петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши окончателно двамата депутати от ГЕРБ Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев да бъдат осъдени на по 5000 лв. глоба за конфликт на интереси при приемането на закони. 
Присъдата е заради внасянето на лобистка поправка в Закона за ползване на земеделските земи. 
Според ВАС депутатите са били в конфликт на интереси, като са предлагали привилегии за арендатори. Двамата настояваха в закона да залегне разпоредба, която задължава собствениците на ниви да продават терените си първо на арендаторите.